DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan’dan ödül
13 okunma

Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan’dan ödül

ABONE OL
Eylül 3, 2024 09:48
Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan’dan ödül
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan’ın prestijli film festivallerinden biri olan ve Jüri Başkanlığını Santeep Marwah’ın yaptığı 12. Uluslararası Belgesel Film Festivali Noıda’da, “MADELET – Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü” belgeseli Jüri tarafından “Mükemmellik Ödülü”ne layık görüldü.

ALMANYA, ANKARA VE İSTANBUL’DA ARAŞTIRMALAR YAPILDI

Ödül, 21 Ağustos 2024 tarihinde Hindistan’ın Noıda şehrindeki Marwah Studios Complex Film City stüdyolarında düzenlenen törende takdim edildi. Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Başak Önsal Demir, törende bir konuşma yaptı ve ödülü Nebil Özgentürk’ün dostu Sohel Khan’a verdi.

“MADELET” belgeseli, deneyimli belgeselci Nebil Özgentürk ve ekibinin aylar süren araştırmalar ve birebir röportajlarla Almanya, Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirdiği bir çalışma. 50 dakikalık belgesel, Madelet Grabbe BAŞUSTA’nın sıra dışı hayat hikayesini ele alıyor. Madelet Grabbe BAŞUSTA’nın hayat hikayesi, 34. Ankara Film Festivali, 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ve 3. Ayancık Film Festivali’nde finalist olarak gösterime girmişti. Belgeselin prodüktörlüğünü ise Hüseyin Başusta üstlendi.

Madelet, inatçı, cesur ve savaşçı ruhuyla her zaman ihtiyacı olanlara yardım etti. “Dünyaya Göklerden Bakan Kız – MADELET” adlı biyografi romanından esinlenerek senaryolaştırılan belgesel, Türkiye’de geniş bir okuyucu kitlesi tarafından takdir edildi ve özellikle havacılık tarihi açısından büyük önem taşıyor.

Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan'dan ödül

ULUSLARARASI BAŞARI ÖYKÜSÜ

Almanya’nın önde gelen inşaat şirketlerinden İnterhomes AG’nin kurucu ortağı olan Madelet Grabbe BAŞUSTA, 1963 yılından sonra Almanya’ya gelen Türk işçileri ve ailelerinin entegrasyonu için kurucu başkanlığını yaptığı “Bremen- Türk Alman Kadınlar Derneği” aracılığıyla gönüllü çalışmalar gerçekleştirdi. Sıra dışı hayatı onu kitaplara, romanlara ve belgesellere konu yaptı.

Türk ve Alman vatandaşlarının entegrasyonu için yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle, Federal Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau tarafından 15 Aralık 2001 tarihinde Liyakat Madalyası ile ödüllendirildi. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkılardan ve Türk kadının uluslararası alanda değerini temsil etmesinden dolayı, 23 Şubat 2018 tarihinde Bakü Avrasya Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. Madelet’in sekiz yaşında yetim kalmasının ardından yaşadığı başarı dolu sıra dışı hayat öyküsü, genç kızlara ve gençlere “Sen de yapabilirsin”, “Sen de başarabilirsin” mesajını veriyor.

HAVACILIK TARİHİNDE DE ÖNEMLİ İZLER BIRAKTI

Evlenmeden önceki soyadıyla Madelet Pınar Reyal, havacılık tarihinde önemli izler bırakmış isimlerden biridir. Türk Hava Kurumu’nda Planör, paraşüt ve Pilot brövesi sahibi sayılı havacılardan biri olan Madelet, bayan paraşüt milli takımında görev aldı ve uzun yıllar genç havacılara öğretmen yardımcılığı yaptı. Bu sebeplerle Türk Hava Kurumu Ankara Havacılık Müzesi’nde kendisine ait bir köşe bulunmaktadır.

Bayanların da hava harp okuluna girmesi için ilk dilekçeyi veren Madelet, 1955 yılında bayan paraşüt milli takımında görev yaparken, hava harp okuluna giderek jet pilotu olmak istedi. Ancak o tarihte henüz bayanların hava harp okuluna kabul edilmediğini öğrendi. Bunun üzerine büyük cesaret göstererek, Haziran ayında Millî Savunma Bakanlığına kadınların hava harp okuluna alınması için ilk dilekçeyi verdi.

Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan'dan ödül

ADINI TARİHE YAZDIRDI

Madelet’in bakanlığa verdiği dilekçe kabul edilince, Madelet ve diğer bayan öğrenciler 1955 yılı Ekim ayında İzmir’de bulunan hava harp okuluna kayıt yaptırdılar. Madelet böylece, hayalindeki jet pilotu olmayı isteyen genç kızların önünü açarak tarihe adını yazdırdı.

Yaptıklarıyla havacılık tarihinde izler bırakan Madelet, hem Türk Hava Kurumu Ankara Havacılık Müzesi’nde hem de İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi’nde yer alıyor. Cumhuriyeti’nin 101. yılında örnek bir Cumhuriyet Kızı olan Madelet, cesur yürekli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyen bir Cumhuriyet Kızı, 13 yaşında göklerin kızı olarak anılan ve Türkiye’nin ilk pilotlarından Sabiha Gökçen’in izinden giden bir havacı genç kız, 23 yaşında şirket sahibi bir iş insanı, birkaç dili konuşabilen bir dünya vatandaşı, iş dünyasında uluslararası bir şöhret, hayat boyu sporcu, dünya gezgini, memleketine gönülden bağlı bir yurtsever, kim zora düştüyse yardımına koşmaktan çekinmeyen cömert bir ruh, havacılık tarihimizin gururlarından. Azim, gözü karalık, çalışkanlık, disiplin ve fedakârlık kavramlarının vücut bulduğu Madelet, memleketine âşık, hayatını dünya insanlarına adamış, bir Türk kadınının hikâyesi. Küçük büyük, erkek kadın, Türk veya Alman, herkese rol model olabilecek güçlü, inatçı ve cesur yürekli bir karakterin öyküsü…

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılında, örnek bir Cumhuriyet kızının ulusal ve uluslararası film festivallerinde başarısı daha büyük bir değer ve anlam kazanmaktadır.

“MADELET SIRA DIŞI VE İLHAM VERİCİ HAYATIYLA ÖZEL BİR KADINDIR”

2018 yılında yayınlanan “MADELET- Bulutlara Dokunmak” isimli ilk kitabından sonra, 2021 yılında yayınlanan “Dünyaya Göklerden Bakan Kız – MADELET” adlı biyografi romanının yazarı ve Madelet- “Rüzgâra Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü” belgeselinin prodüktörü olan 25 yıllık eşi Hüseyin BAŞUSTA, Madelet için şunları söyledi: “Yaşarken kaç insana hayat belgeselinin yapılması nasip olur? Kaçımız hayatımızda belgeselimizi sinema salonlarında seyredebiliriz? Kaç kişin hayatı yaşarken Film festivallerinde gösterilmiştir? Kaç kişimizin yaşarken hayatının kitabı yazılmış, hayatının biyografi romanı yazılarak yurt dışında da yayınlanmıştır? Madelet böyle sıra dışı ve özel bir kadındır. Onu kelimelerle anlatamayız. İlham verici yaşam hikayesini herkesin izlemesini tavsiye ederim. Çünkü o sıra dışı ve belki de hayatına sığdırdığı çeşitlilik ve başarı öyküleriyle, belki de tekrarı hiçbir zaman mümkün olmayacak bir hayat yaşamış, örnek bir kadındır. Her zaman da adına layık bir hayat yaşamaktadır. Madelet “Adalet” demektir. Bu belgeselin yapılmasına kaynak teşkil eden, “Dünyaya Göklerden Bakan kız- MADELET” isimli biyografi romanını, Almanca dilinde 2025 yılında Almanya’daki okuyucularla da buluşturmak için çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz.”

Madelet Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü belgeseline Hindistan'dan ödül

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP