DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Macar Bakandan AB'ye "göçmenleri tek yön biletle Brüksel'e gönderme" çıkışı | Dış Haberler
31 okunma

Macar Bakandan AB'ye "göçmenleri tek yön biletle Brüksel'e gönderme" çıkışı | Dış Haberler

Macaristan Devlet Bakanı Gulyas, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Macaristan'ın AB'nin göç politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği 200 milyon euroluk cezaya tepki gösterdi. Gulyas, "Brüksel göçmen istiyorsa alacak.", "AB dış sınırda göçü durdurmayı imkansız hale getirirse herkese tek yön bilet vereceğiz." gibi ifadeler kullandı ve Brüksel'i ikiyüzlülükle de suçladı.

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 08:45
Macar Bakandan AB'ye "göçmenleri tek yön biletle Brüksel'e gönderme" çıkışı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, Macaristan’ın Birliğin iltica politikasına uyum sağlamadığı gerekçesiyle ülkeye ceza kesti. Bu karara sert tepki gösteren Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, “Brüksel sığınmacıları tek yönlü biletle gönderebilir” diyerek AB’yi eleştirdi.

Gulyas, başkent Budapeşte’de düzenlediği basın toplantısında, AB Adalet Divanının Haziran ayında Macaristan’a verdiği 200 milyon avroluk cezayı ele aldı. Divan, Macaristan’ın Birliğin göç politikasını ihlal ettiğini tespit etmişti.

“Brüksel göçmen istiyorsa alacak” diyen Gulyas, AB’yi ikiyüzlülükle suçladı. “AB dış sınırda göçü durdurmayı imkansız hale getirirse herkese tek yön bilet vereceğiz.” ifadelerini kullanan Gulyas, Brüksel’i sorunun çözümüne katkı sağlamaktan kaçındığı gerekçesiyle eleştirdi.

Şengen sınırlarının korunmasının sadece Macaristan için değil, tüm Avrupa için bir sorun olduğunu vurgulayan Gulyas, ülkesinin iki Şengen dışı ülkeyle (Ukrayna ve Sırbistan) sınır paylaşmasına rağmen sınırı korumak için ek kaynak almadığını belirtti.

Macaristan ile AB arasındaki göçmen anlaşmazlığı Aralık 2020’ye dayanıyor. AB Adalet Divanı, Macaristan’ın sığınmacıları hukuka aykırı bir şekilde “gözaltına alınmaya varan koşullarda” ve “transit bölgelerde” tuttuğuna hükmetmişti.

AB’nin en üst mahkemesi, Macaristan’ın sığınma prosedürlerine sınırlı erişim sağladığına ve başvuru yapmayı “neredeyse imkansız” hale getirdiğine karar vermişti. Macaristan’ın bu kararı reddetmesi üzerine, 13 Haziran’da AB Adalet Divanı ülkeyi AB hukukuyla uyumlanmakta her bir günlük gecikmesi için 1 milyon avro para cezası da dahil olmak üzere toplam 200 milyon avroluk cezaya çarptırmıştı.

Brüksel-Budapeşte gerginliği

AB, Macaristan’ı demokrasi ile hukukun üstünlüğü gibi ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle bir süredir eleştiriyor. AB, “Birlik hukukunu ihlal” gerekçesiyle başlattığı prosedür gereği, ortak bütçeden Macaristan’a ayrılan büyük miktarda payı dondurmuştu.

Macaristan, Rusya ile ilişkileri nedeniyle AB’nin ortak dış politikasına uyumsuzluk gösterdiği eleştirilerine de maruz kalıyor. 1 Temmuz itibarıyla AB dönem başkanlığı görevini üstlenen Macaristan’ın başbakanı Viktor Orban’ın Moskova’yı ziyaret etmesi gerginliği tırmandırmıştı.

*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP