DOLAR 33,9858 -0.24%
EURO 38,0422 0.3%
ALTIN 2.833,251,09
BITCOIN 21625105.98616%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

20:34

YATSIYA KALAN SÜRE

M çiçeği virüsü İstanbul’a yapılan uçuşlarla yakından takip ediliyor
19 okunma

M çiçeği virüsü İstanbul’a yapılan uçuşlarla yakından takip ediliyor

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 10:44
M çiçeği virüsü İstanbul’a yapılan uçuşlarla yakından takip ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maymun çiçeği virüsünün yaygın görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden İstanbul’a yapılan uçuşlar, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yakından takip ediliyor.

Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde hızla yayılan ve ölümlere yol açan maymun çiçeği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildi. Virüs, Afrika kıtasında Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika’da da görüldü.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı’nda maymun çiçeği virüsüne karşı bazı önlemler aldı. Özellikle hastalığın yoğun görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 ülkeden gelen uçaklar ve Türkiye’ye giriş yapan yolcular titizlikle izleniyor.

“Şüpheli vakaları izole alanlarımızda bekletiyoruz,” dedi İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak.

Dr. Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DSÖ’nün maymun çiçeği virüsünü küresel acil durum ilan etmesinin ardından uçuşları izlemeye başladıklarını söyledi. İstanbul Havalimanı’nda 7/24 görev yapan sağlık ekibi bulunduğunu ve tüm denetimlerin titizlikle yapıldığını belirtti.

“Demokratik Kongo’dan gelen uçakların kapısına kadar gidip yolculara sorular soruyoruz. Seyahatleri sırasında herhangi bir hastalığı olup olmadığını, döküntüsü veya ateşi olup olmadığını soruyoruz. Ayrıca çevredeki 11 ülkenin uçuşlarını da çevrimiçi olarak takip ediyoruz. Herhangi bir şüpheli durum olduğunda, ilgili uçaklarda gerekli kontroller yapılıyor,” dedi Dr. Kavak.

“İstanbul Havalimanı’nda şu ana kadar herhangi bir maymun çiçeği vakasına rastlamadık. Zaman zaman şüpheli yolcular gündemimize geldi ve incelendi. Ancak hiçbirinde maymun çiçeği belirtisi bulunmadığı için seyahatlerine izin verdik.”

Teşhiste en önemli kriterin döküntü olduğunu belirten Dr. Kavak, “Yolcuların geçmişlerini sorguluyoruz. O bölgeden seyahat etmişler mi veya daha önce o bölgede bulunmuşlar mı? Ateşleri var mı? Enfeksiyon belirtileri var mı? Ayrıca lenf bezlerinde şişlik de hastalığın belirtilerinden biridir. Şüpheli vakaları izole alanlarımızda bekletiyoruz ve sağlık ekiplerimiz onları muayene ediyor,” dedi.

Dr. Kavak, belirtiler gösteren hastaların, şüphelenilmesi durumunda önceden belirlenmiş bir hastaneye sevk edileceğini belirtti.

Dr. Kavak, sahada çalışan personelden konuya ilişkin yoğun soru aldıklarını ve İstanbul Havalimanı’nda tüm havacılık paydaşlarının katılımıyla düzenlenen bir toplantıda maymun çiçeği hakkında bilgi paylaşımı yaptıklarını söyledi.

“Solunum yoluyla bulaşmadığı için biraz daha rahatız,” dedi Dr. Kavak.

Dr. Kavak, bilimsel verilere göre maymun çiçeğinin şu anda salgına dönüşme riskinin bulunmadığını ve DSÖ’nün de bunu açıkladığını belirtti. “Solunum yoluyla bulaşmadığı için biraz daha rahatız. Korunmanın en önemli yolu yakın temastan kaçınmak ve lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunmamak. İmmün sistemi zayıf olanların risk altında olduğu bildirildi. Vakalar 2 ile 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor. Çiçek aşısının yüzde 95 koruyucu olduğunu Prof. Dr. Ateş Kara hocamız toplantıda ifade etti. O bölgede monkeypox aşısı da var. O bölgede aşılamanın hızlandığını da duyuyoruz,” dedi Dr. Kavak.

Dr. Kavak, havalimanı ve uçaklarda maske takma veya eldiven giyme zorunluluğu olmadığını ve sosyal medyada ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Sadece temizlik personelinin tuvalet gibi yerlerde eldiven kullanmasını tavsiye ettiklerini belirten Dr. Kavak, “Hava yolu şirketleri personelinin, uçağa binerken yolculara dikkat etmelerini istiyoruz. Böyle bir sorunu olan yolcu olması halinde yerel yetkilileri bilgilendirmelerini istiyoruz. Seyahat sırasında benzer semptomları olan hasta olması halinde hava trafik kontrol kulesine bilgi vermelerini talep ediyoruz. Havalimanı personelinin lezyonu olan hastaları gördüğünde bizlere iletmelerini istiyoruz,” dedi.

Kaynak: AA / Güncel

istanbul Türkiye Afrika Kongo Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.