DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Lübnan'daki patlamaların ardından gözler ona çevrildi: "MOSSAD'ın kızıl serçesi" | Dış Haberler
4 okunma

Lübnan'daki patlamaların ardından gözler ona çevrildi: "MOSSAD'ın kızıl serçesi" | Dış Haberler

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 12 kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı. İsrail'in Hizbullah'a yönelik bu siber saldırısının ardından saldırının nasıl gerçekleştiği sorusu henüz yanıt bulamadı, ancak gözler çağrı cihazlarının üreticisine çevrildi. Cihazları tedarik eden BAC şirketi ve kurucusu Cristiana Barsony Arcidiacono'nun Hizbullah'a yönelik bu saldırının bir parçası olduğu iddia edildi. Cristiana, saldırıların ardından e-postalara yanıt vermezken, sadece bir kanala açıklama yaptı ve "Çağrı cihazlarını ben üretmiyorum. Ben sadece aracıyım." dedi

ABONE OL
Eylül 20, 2024 10:45
Lübnan'daki patlamaların ardından gözler ona çevrildi: "MOSSAD'ın kızıl serçesi" | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lübnan’da arka arkaya yaşanan patlamalar, İsrail-Lübnan sınırında gerilimi tırmandırdı. 17 Eylül’de çağrı cihazları, 18 Eylül’de ise telsizler hedef alındı. Bu siber saldırı, dünyayı şaşkına çevirdi ve nasıl gerçekleştiği sorusu herkesin zihninde yankılandı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, saldırılarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

New York Times’ın ortaya attığı ve daha sonra bazı yetkililer tarafından doğrulanan iddialara göre, MOSSAD, Hizbullah’ın sipariş ettiği çağrı cihazlarının içine patlayıcı yerleştirdi. Salı günü yaşanan patlamaların ardından, gözler çağrı cihazlarının üreticisi Gold Apollo’ya çevrildi. Tayvan merkezli şirket, Lübnan’a gönderilen cihazları kendisinin üretmediğini belirterek, Budapeşte merkezli bir şirketi işaret etti.

Gold Apollo, Lübnan’a ithal edilen ve Hizbullah tarafından temin edilen 5 bin adet çağrı cihazının (çoğunlukla AP924 model) üretimini Avrupa’daki bir şirkete taşeron olarak verdiğini açıkladı. Şirket, marka lisansını verdiği Budapeşte merkezli “BAC” isimli firmayı işaret etti.

New York Times’ın 12 eski ve mevcut istihbarat yetkilisine dayandırdığı haberde, İsrail’in cihazları kendisinin ürettiği iddia ediliyor. Habere göre MOSSAD, Macaristan, Norveç ve Bulgaristan’da üç paravan şirket kurdu ve Hizbullah için üretilen ilk cihazlar 2022 yazında temin edildi.

Bu olayda dikkat çeken isim, cihazları tedarik eden BAC şirketi ve kurucusu 49 yaşındaki Cristiana Barsony Arcidiacono oldu. İddiaya göre MOSSAD’ın operasyonuyla Hizbullah’ı tuzağa düşüren isim Cristiana.

“ÇAĞRI CİHAZLARINI BEN ÜRETMİYORUM”

Birleşik Krallık’ta eğitim gören iş kadını, Hizbullah’a yönelik saldırıda kullanılan çağrı cihazlarını ürettiği iddialarını reddetti. University College London (UCL) mezunu ve BAC Consultancy’nin CEO’su olan Cristiana Barsony-Arcidiacono, sadece tedarik zincirinde bir halka olduğunu ve çağrı cihazlarını üretmediğini belirtti.

Sadece NBC News’e konuşan Cristiana, “Çağrı cihazlarını ben üretmiyorum. Ben sadece aracıyım. Sanırım yanlış anlaşıldım” dedi.

ŞİRKETİN İNTERNET SİTESİNE ERİŞİM SAĞLANAMIYOR

Öte yandan şirketin internet sitesine dün akşamdan beri erişim sağlanamıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.