DOLAR 34,1839 0.12%
EURO 38,2059 -0.13%
ALTIN 2.933,250,01
BITCOIN 22307153.88591%
İstanbul
25°

AÇIK

05:25

SABAHA KALAN SÜRE

Lübnan-İsrail hattında ateşkes son durum ne, ateşkes mümkün mü? | Dış Haberler
7 okunma

Lübnan-İsrail hattında ateşkes son durum ne, ateşkes mümkün mü? | Dış Haberler

İsrail-Lübnan hattında son bir haftadır gerilim sürerken, İsrail gece boyu Lübnan Hizbullahı'na karşı düzenlediği hava saldırılarında 75 hedefin vurulduğunu açıkladı. İsrail basınında çıkan haberlerde, Netanyahu'nun ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edildi.

ABONE OL
Eylül 26, 2024 08:45
Lübnan-İsrail hattında ateşkes son durum ne, ateşkes mümkün mü? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerilimler, Salı günü Lübnan’daki Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından yükselmişti. Çarşamba günü ise Hizbullah üyelerinin telsizleri hedef alınmıştı. Bu olayların ardından karşılıklı saldırılar devam etti. Ancak, çarşamba akşamından itibaren İsrail bölgelerinde sınırda bir sessizlik hakim oldu.

Hizbullah, çarşamba akşamından bu yana İsrail bölgelerine saldırı yapmadı. Öte yandan İsrail ordusu, gece boyunca Lübnan’da Hizbullah’a ait 75 noktayı vurduğunu açıkladı.

650 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

23 Eylül Pazartesi gününden itibaren İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki şehirlerin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana İsrail’in hava saldırıları sonucunda 650 kişi hayatını kaybetti.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları nedeniyle 500.000’e yakın kişinin yerinden olduğunu belirtti.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.

NETANYAHU ATEŞKESİ KABUL ETTİ Mİ?

ABD ve Fransa’nın girişimiyle Lübnan’da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanması için görüşmelerin yapıldığı ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu görüşmelere izin verdiği iddia ediliyor. Netanyahu, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ı müzakereleri yürütmekle görevlendirdi.

İsrail’deki siyasi kaynaklar, İsrail’in ateşkes girişiminin başarılı olma ihtimalini düşük gördüğünü ancak ABD ve Fransa’nın teklifini değerlendirmeye olumlu yaklaştığını söylüyor.

Bu girişimin şansının düşük olduğu ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın ateşkese karşı çıkması durumunda İsrail’in Lübnan’daki saldırılarını daha da genişletebileceği iddia ediliyor.

Lübnan’da yayın yapan özel MTV kanalı, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri’nin ABD’ye, Hizbullah’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1071 kararına göre, İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri’nin kuzeyine doğru çekilmesi konusunda güvence verdiğini aktardı. İsrail, saldırılarının gerekçesi olarak Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini gösteriyor.

Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, gece saatlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etmek üzere New York’a gitti.

İTİRAZLAR GECİKMEDİ

Netanyahu’nun Gazze’deki ateşkese karşı çıkan aşırı sağcı koalisyon ortakları, kendi partisi ve muhalefetinden de Lübnan’daki ateşkes girişimine itirazlar geldi.

İsrail basınına göre, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamada “kuzeydeki harekatın sadece Hizbullah’ın ezildiği ve kuzeydeki vatandaşlara zarar verme becerisinin ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğini” söyledi.

MUHALEFETTEN İTİRAZ

Eski Başbakan Naftali Bennett, “İsrail’in Hizbullah’a karşı çok geç hareket ettiğini ve grubu kademeli olarak geriletmeye başladığını” ifade ederek, “İsrail’in Hizbullah tehdidini ortadan kaldırması ve bunun için Hizbullah’ın silahsızlanmayı kabul etmesi ve sınırdan uzaklaşması gerektiğini” savundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP