DOLAR 34,2922 0.01%
EURO 37,1150 0.23%
ALTIN 3.011,12-0,59
BITCOIN 23549612.41136%
İstanbul
17°

AÇIK

15:44

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Lübnan Büyükelçisi Habertürk'te: "Biz savaş istemiyoruz" | Dış Haberler
10 okunma

Lübnan Büyükelçisi Habertürk'te: "Biz savaş istemiyoruz" | Dış Haberler

Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının başlamasından sonra ilk kez haber Türk’e konuştu. Habertürk’ten Birsu Karaaslan’ın haberi

ABONE OL
Ekim 28, 2024 08:45
Lübnan Büyükelçisi Habertürk'te: "Biz savaş istemiyoruz" | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lübnan, İsrail’in artan ve sürekli saldırıları altında hayatta kalmaya çalışıyor. Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Hasan Muallem, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı saldırılarına devam etmesini eleştirerek Habertürk’e önemli açıklamalar yaptı.

“İSRAİL SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR”

Muallem, İsrail’in saldırılarının sivilleri hedef aldığını vurguladı. “Bir bölge vurulunca tüm Lübnan acı çekiyor. İsrail öldürmeyi biliyor ama savaşmayı bilmiyor. Sadece toplu katliamlar, infazlar, yer değiştirmeler ve demografik manipülasyonlar yapıyorlar. Ancak gerçek bir savaşta nasıl savaşacaklarını bilmiyorlar. Lübnan’da hedefleri Gazze’deki gibi hastaneler, sağlık ekipleri ve gazeteciler. İsrail, BM Geçici Gücünün üslerine 12 saldırıda bulundu. 13 BM askeri beyaz fosfor dumanından dolayı acı çekiyor. Beyaz fosforun kullanımı uluslararası hukuk tarafından yasaklanmıştır. İsrail’in kullandığı tüm silahlar uluslararası yasalarla yasaklanmıştır, ancak yine de kullanmaya devam ediyorlar.” diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE SİYASİ VE SOSYAL YAKINLIĞIMIZ VAR"

Muallem, İsrail’in soykırım savaş makinesini besleyenlerin durdurulması gerektiğini belirtti. “İsrail’e silah, para ve insan akışını sağlayan herkes bu soykırım makinesini besliyor. Durdurulursa, tüm zulümler sona erecek. Türkiye sadece Lübnan’daki barışı koruma misyonlarında değil, başka misyonlarda da yer alıyor. Ancak Lübnan’da tarihsel bağlarımız nedeniyle siyasi, coğrafi ve sosyal yakınlığımız var. Türkiye’nin Lübnan’daki varlığı çok takdir ediliyor ve memnuniyetle karşılanıyor. Türkiye ayrıca BM Barış Gücünün denizcilik bölümünde yer alıyor.” dedi.

"BİZ SAVAŞI SEVMİYORUZ"

Muallem, savaşı sevmediklerini vurgulayarak, “Saldırganlığı sadece fiziksel olarak düşünmemeliyiz. Kötü söylemler de bir tür saldırganlıktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrailli yetkililer tarafından maruz kaldığı saldırganlığı düşünüyorum. Bu bir saldırganlıktır. Askeri açıdan baktığımızda, İsrail’in haritalarında Türkiye’nin güneyi de yer alıyor, sadece Lübnan değil, Suriye, Ürdün, Filistin ve Suudi Arabistan’ın bir bölümü de. Bence İsrail bunun için çalışıyor. Fiziksel bir tehdit de var. Tüm siyasiler olarak, İsrail’in hiçbir zaman uymadığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının, özellikle Filistin ve Lübnan’a ilişkin kararların uygulanmasını talep ediyoruz. Biz savaşı sevmiyoruz. Lübnan ve Filistin’de ölenler sadece siviller. Biz saldırı altında olsak bile öfkemizi kontrol edebiliyoruz. Hiç kimseye savaş açmadık, ancak baskı altında olduğumuzda kendimizi savunmayı biliyoruz.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP