DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Liselilerin ödül avcısı elektrikli otomobili 'Fatih' TEKNOFEST'te boy gösterecek | Teknoloji Haberleri
16 okunma

Liselilerin ödül avcısı elektrikli otomobili 'Fatih' TEKNOFEST'te boy gösterecek | Teknoloji Haberleri

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 07:46
Liselilerin ödül avcısı elektrikli otomobili 'Fatih' TEKNOFEST'te boy gösterecek | Teknoloji Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankaralı “Cereyan EC” takımı, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışmaları’nda üç kategoride ödül kazandı. “Fatih” adını verdikleri araç, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’te sergilenecek.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen yarışmalara 600’den fazla takım başvuru yapmış, bunlardan 55’i gelişim raporu ve 23’ü teknik tasarım raporu aşamasını başarıyla tamamlamıştı.

Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde kurulan “Cereyan EC” takımı, tasarladıkları elektrikli araçla dikkat çeken bir başarıya imza attı.

Lise-Sanayi İşbirliği

Takımın danışmanı ve fen bilimleri öğretmeni Yasemin Polat, AA muhabirine Cereyan EC’nin 2022 yılında kurulduğunu ve 13 kişiden oluştuğunu söyledi.

Polat, aracın geçen yıl katıldığı yarışmada “Görsel Tasarım” kategorisinde ödül kazandığını belirterek, “TEKNOFEST Karadeniz’de başka bir ürünle birincilik kazanmıştık. O festivalde elektrikli araç çadırlarını ziyaret ederek, bu alanda da ürün geliştirmeye karar verdik.” dedi.

Polat, “Fatih” ile ilgili çalışmalarına Ağustos 2023’ten bu yana devam ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Aracımız %85 yerlilik oranına sahip. Bu yıl Gebze’de düzenlenen yarışlarda araç ‘İvmelenme’ ve ‘Yerli Ürün Teşvik’ kategorilerinde birincilik, ‘Performans’ kategorisinde ise üçüncülük ödülü aldı. Geçen yılki yarışmada ‘Görsel Tasarım’ ve ‘Yerli Ürün Teşvik’ kategorilerinde de ödül aldığı için toplamda 5 ödülü bulunuyor.”

Polat, aracın elektronik parçalarının lisedeki atölyede, diğer parçalarının ise İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde üretildiğini açıkladı. Aracın teknik özellikleri hakkında da şunları söyledi:

“Araç saatte 70 kilometre hız yapabiliyor ve 70 kilometreye 7 saniyede ulaşıyor. Bataryası 1 saat kullanılabiliyor ve 42 kilometre menzile sahip. Bataryanın şarj süresi 1,5-2 saat arasında değişiyor. Kilometrede 66 kuruş yakıt tüketiyor. Dış cephesinde fiberglas kullanıldı.”

Gençlerin Hayallerini Mühendislik Süslüyor

Öğrencilerden Feyza Argun, projede yer almanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu belirterek, “2 sene boyunca çok büyük bir emek harcadık. Okulda sabahladık, sanayide vakit geçirdik.” dedi. Argun, üniversite eğitimini mekatronik mühendisliği alanında almak istediğini söyledi.

Takım üyesi Can Ahmet Yeşildağ, ekipte geçen yıl da yer aldığını belirterek, “Arabalara çocukluğumdan beri hayranım. Togg gibi bir araba tasarlamak istiyorum. İlerde elektrik/elektronik mühendisliği okumak istiyorum.” diye konuştu.

Zeynep Burcu Çiçek, yarışmada yer almanın kendisi için tarif edilemez bir duygu olduğunu belirterek, “Arkadaş ortamı çok güzel. Ben de mühendis olmak istiyorum.” ifadesini kullandı.

Mustafa Zengin, eski bir “Deneyap Teknoloji Atölyeleri” öğrencisi olduğunu belirterek, “Performans yarışlarında sürücü oldum. Mühendislik okumak istiyorum. Eskiden oyun kodluyordum, şimdi araba kullanıyorum.” dedi.

Ahmet Yusuf Aydın, araçtaki 12 üründen 10’unun yerli olduğunu belirterek, izolasyon izleme sistemi, diferansiyel, araç kontrol sistemi ve telemetrinin bu ürünler arasında yer aldığını söyledi.

Cereyan EC takımının “Fatih” aracı, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek TEKNOFEST’te sergilenecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP