DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150116-0.02121%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Lipödem Tedavisinde Akdeniz Diyeti Öneriliyor
12 okunma

Lipödem Tedavisinde Akdeniz Diyeti Öneriliyor

ABONE OL
Eylül 3, 2024 10:44
Lipödem Tedavisinde Akdeniz Diyeti Öneriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lipödem, cildin altında yağ dokusunun anormal bir şekilde birikmesine yol açan bir hastalıktır. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bu durumun genellikle ergenlik, gebelik veya menopoz dönemlerinde ortaya çıktığını belirtiyor. Dursun ayrıca, lipödemin damar problemleri, kronik iltihaplanma ve ağrıyla da karakterize olduğunu vurguluyor.

Lipödem, genellikle bacaklarda simetrik ve iki taraflı yağ birikimi şeklinde görülür. Hastalık, yağ dokusunun birikim şekline göre beş farklı tipe ve şiddetine göre dört evreye ayrılır.

‘ANTİOKSİDANLAR İYİLEŞMEYE KATKI SAĞLAYABİLİR’

Dursun, yeni araştırmaların Akdeniz diyeti ve düşük karbonhidratlı beslenme biçimlerinin lipödem tedavisinde faydalı olabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, antioksidan bakımından zengin yiyeceklerin düzenli tüketiminin hem genel vücut kompozisyonunda hem de lipödemden etkilenen bölgelerde (bacaklar ve kollar gibi) iyileşme sağlayabileceğini vurguluyor. Düşük yağlı süt ürünleri ve kaliteli yağ kaynakları, örneğin orta zincirli trigliseritler, et ve süt proteinleri, lipödem yönetiminde önemli bir rol oynuyor. Avokado, fındık, balık ve bitkisel yağlar gibi çeşitli kaynaklardan alınan iyi yağlar, beta-sitosterol, oleik asitler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve yağ yakımını destekleme potansiyeline sahiptir.

LİPÖDEMDE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRAN BESLENME ÖNERİLERİ

Uzman Diyetisyen Dursun, lipödemli hastaların yaşam kalitesini artırmak için, bacaklarda kilo kaybını ve yağ miktarını azaltmayı hedefleyen diyet önerileri sunuyor. Bu beslenme biçimleri, özellikle yağsız süt ürünleri, kaliteli yağ kaynakları ve antioksidan bakımından zengin yiyeceklerin düzenli tüketimi ile lipödemden etkilenen bölgelerde (bacaklar ve kollar gibi) iyileşme sağlayabilir. İyi yağlar, avokado, fındık, balık ve bitkisel yağlar gibi çeşitli kaynaklardan alınan lipitler, yağ yakımını destekleme potansiyeline sahiptir.

LİPÖDEM TEDAVİSİNDE ERKEN BESLENME ÖNEMİ

Dursun, erken beslenme tedavisinin obezitenin önlenmesi ve lipödemin ilerlemesinin durdurulması açısından kritik bir rol oynadığını vurguluyor. Ayrıca, lipödemli kadınların genellikle kas gücünün düşük olduğunu ve egzersiz dayanıklılığının anlamlı şekilde azaldığını ekliyor. Bu nedenle, beslenme şekli, yaşam tarzı ve alışkanlıklar, lipödemli bireylerin yaşam kalitesini artırmada büyük önem taşıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Diyetisyen Akdeniz Lipödem Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP