DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21471980.00118%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

LGS’de tartışılan soru iptal edildi! Puanlar yeniden hesaplanabilir
10 okunma

LGS’de tartışılan soru iptal edildi! Puanlar yeniden hesaplanabilir

ABONE OL
Eylül 14, 2024 07:48
LGS’de tartışılan soru iptal edildi! Puanlar yeniden hesaplanabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2023 LGS sınavında yer alan bir fen sorusunun iptaline karar verdi. Mahkeme, bilirkişi heyetinin raporunu inceleyerek sorunun 8. sınıf öğrencilerinin seviyesine uygun olmadığı ve bu seviyedeki öğrencilerden bu soruyu yorumlamalarının beklenemeyeceği sonucuna ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) iptal kararını temyize götürmesi bekleniyor. Eğer Danıştay da iptal kararını onaylarsa, 1 milyon öğrencinin puanları ve yerleştiği okulların yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.

“PUANLAR YENİDEN HESAPLANMALI”

Eğitimci Salim Ünsal, puanların yeniden hesaplanması gerektiğini vurgulayarak, “LGS’de her bir fen sorusundan öğrenciler yaklaşık 3,890 puan kazanmıştı. Sorunun iptal edilmesiyle birlikte, her bir fen sorusunun puan karşılığı 4,095’e çıkacak. Bu da her bir fen sorusuna doğru cevap veren adaylar için 0,205 puanlık bir fark anlamına geliyor. Özellikle virgül farkıyla okulu kaçıran öğrenciler için bu durum oldukça önemli.” dedi.

İŞTE TARTIŞMA YARATAN SORU

MEB’in cevap anahtarına göre doğru yanıtı C şıkkı olarak gösterilen soruda, işçiler, tahta, yer, tavan ve makaralardan oluşan bir sistemde tahtanın taşınması anlatılıyordu. Soruda, tahtanın belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetle çıkarılması sırasında gerçekleşen olaylar hakkında üç yargı verilmiş ve bu yargılardan hangilerinin doğru olduğu sorulmuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

LGS sınavına giren öğrenci Ali Taha Genç’in anne ve babası, MEB’i sorunun yanlış olduğunu iddia ederek dava açtı. Dilekçede, Genç’in başarılı bir öğrenci olduğu, sınavda neredeyse tüm soruları doğru yanıtladığı ve MEB’in cevap anahtarını yayınlamasının ardından soruyu tekrar kontrol ettiğinde doğru cevabın A şıkkı olması gerektiğini fark ettiği belirtildi. Genç’in, sorunun iptal edilmemesi durumunda hak ettiği puanı alamayacağı ve istediği okula giremeyeceği için maddi ve manevi olarak mağdur olacağı ifade edildi. Dilekçede, sorunun iptaliyle birlikte puanların ve okulların değişmesinin diğer adaylar için de mağduriyet yaratabileceği vurgulandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP