DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144996-1.48255%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Lenfoma Hakkında Bilgilendirme: Belirtiler ve Tanı Yöntemleri
4 okunma

Lenfoma Hakkında Bilgilendirme: Belirtiler ve Tanı Yöntemleri

ABONE OL
Eylül 13, 2024 09:43
Lenfoma Hakkında Bilgilendirme: Belirtiler ve Tanı Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lenfoma, lenf bezlerinin patolojik incelemesi sonucunda teşhis edilen bir hastalıktır. Bayındır Söğütözü Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın, halk arasında lenf kanseri olarak bilindiğini ve vücudun çeşitli yerlerinde lenf bezlerinin büyümesiyle ortaya çıktığını belirtti.

Boyun, koltuk altı, kasık, karın ve göğüs boşluğundaki lenf bezlerinin ağrısız bir şekilde büyümesi, lenfomanın en önemli belirtilerindendir. Prof. Dr. Ural, hastaların genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu, diş enfeksiyonu veya uçuk nedeniyle boyunlarında oluşan ağrılı lenf bezelerinden endişe duyduğunu ifade etti. Ancak lenfomanın belirtisi olabilecek lenf bezleri, genellikle ağrısız ve hareketsizdir. Ayrıca, göğüs boşluğundaki lenf bezlerinin büyümesi, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gibi şikayetlere yol açabilir.

Prof. Dr. Ural, lenfomanın diğer önemli belirtilerinin sıcak duş veya alkol tüketimi sonrasında oluşan vücut kaşıntısı, 38 derecenin üzerinde ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı olduğunu belirtti. Son 6 ayda vücut ağırlığının %10’undan fazlasını kaybeden kişilerin, bu belirtilere dikkat etmesi ve bir hematoloji uzmanına başvurması önemlidir.

Lenfoma teşhisi, büyümüş lenf bezinin tamamen çıkarılıp patolojik olarak incelenmesiyle konulmaktadır. Prof. Dr. Ural, ince iğne aspirasyon biyopsisi veya tru-cut biyopsisi gibi yöntemlerin, lenfomanın tanısının atlanmasına sebep olabileceğini belirtti. Bu nedenle, lenf bezesinin tamamının patolojik incelemeye gönderilmesi önemlidir.

Lenfomalar, “Hodgkin” ve “Hodgkin dışı” olmak üzere iki ana gruba ayrılır ve alt tiplendirilmeleri, tedavi planını etkiler. Prof. Dr. Ural, lenfomanın tedavisinde kombinasyon kemoterapisi, ışın tedavisi ve “akıllı ilaçlar”ın kullanıldığını belirtti. Tekrarlayan lenfomalarda ise otolog kök hücre nakli gerekebilir.

Kemik İliği Nakli Uğur Ural Söğütözü Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP