DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21534970.35783%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kurtuluş Vakfı, Bağımlılıktan Kurtulan Kişilerin Destek Verdiği Programlarla Gençleri Uyuşturucu ve Alkolden Kurtarıyor
10 okunma

Kurtuluş Vakfı, Bağımlılıktan Kurtulan Kişilerin Destek Verdiği Programlarla Gençleri Uyuşturucu ve Alkolden Kurtarıyor

ABONE OL
Eylül 9, 2024 10:44
Kurtuluş Vakfı, Bağımlılıktan Kurtulan Kişilerin Destek Verdiği Programlarla Gençleri Uyuşturucu ve Alkolden Kurtarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurtuluş Vakfı, Balıkesir’de sekiz yıldır gençlerin uyuşturucu ve alkol bağımlılığından kurtulması amacıyla yurt içi ve yurt dışından gelen gençlere yönelik programlar düzenliyor. Bu programlara, bağımlılıktan arınmış kişiler de aktif olarak destek veriyor ve kendi deneyimlerini paylaşarak diğerlerinin iyileşmesine katkı sağlıyorlar.

Ankara merkezli olan ve 2016 yılında kurulan Kurtuluş Vakfı, Türkiye dahil 48 ülkede yürütülen “İlaçsız Uyuşturucu Rehabilitasyon Programı” (Narconon) adı verilen programın yurt içindeki tek uygulayıcısı olarak faaliyet gösteriyor. Bu program, bireylerin ilaçsız bir şekilde bağımlılıktan kurtulmasına odaklanıyor.

Vakıf, Narconon programını ilk olarak Edremit ilçesinde 7 yıl boyunca uyguladı ve son bir yıldır Burhaniye ilçesindeki zeytin bahçeleriyle çevrili tesislerinde hizmet vermeye devam ediyor. Bu tesiste, bağımlılar için bir doktor ve 8 eğitmen tarafından yürütülen bir yatılı eğitim programı uygulanıyor.

Eğitim programı, bağımlılık sorununa yönelik derslerin yanı sıra satranç, voleybol, kitap okuma, okey oyunu, futbol ve yüzme gibi etkinlikleri de içeriyor. Bu faaliyetler, bireylerin sosyalleşmesini, stresini azaltmasını ve sağlıklı alışkanlıklar edinmesini amaçlıyor.

Vakıf Başkanı Ufuk Tezemir, Narconon’un dünya genelinde 59 yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu vurgulayarak, bugüne kadar 620’den fazla kişinin, çoğunluğu uyuşturucu bağımlısı olan, bağımlılıktan arındığını belirtti. Tezemir, Burhaniye’deki eğitmenlerin çoğunun kendi deneyimlerinden yola çıkarak bağımlılıktan kurtulmuş ve uluslararası sertifikalı eğitmenlik eğitimi almış kişiler olduğunu dile getirdi.

Vakıfta 2 yıldır eğitmenlik yapan Yahya Bardakçı, 17 yıl süren madde bağımlılığından kurtulmak için birçok tedavi merkezine gitmiş ancak başarılı olamamış olduğunu anlattı. Narconon ile tanıştığında, vakfın tesisinde 7 aylık bir süreçte kendini değiştirdiğini, geliştirdiğini ve yitirdiği kabiliyetleri geri kazandığını belirtti. Bardakçı, özellikle iletişim, kontrol ve kabiliyet dersleri sayesinde özgüvenini yeniden kazandığını ve kendini kontrol etmeyi, insanlarla nasıl iletişim kurulması gerektiğini öğrendiğini ifade etti.

Bardakçı, bu rehabilitasyon programının tamamen kişiye özel olduğunu ve sürenin 3 ile 4 ay arasında değiştiğini belirtti. Kişinin öğrendiklerini günlük hayatında uygulayabilmesi durumunda bağımlılıktan kurtulmasının mümkün olduğunu, ancak öğrendiklerini uygulamaması halinde bağımlılığa geri dönebileceğini vurguladı. Bardakçı, ailesine ve çevresine zarar verdiğinin farkına vararak faydalı bir birey olma kararı aldığını ve bu nedenle rehabilitasyon sürecinin son aşamalarında eğitmenlik yapmaya karar verdiğini söyledi.

Aynı yollardan geçtiği için bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin halinden anladığını belirten Bardakçı, buraya gelen bağımlı arkadaşlarına yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını ve onların sağlığına kavuştuğunu gördüğünde büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Bardakçı, bağımlılığı “ruhsal kölelik” olarak nitelendirerek, uyuşturucu ve alkol bağımlılığına düşenlerin ailelerine sabırlı olmalarını, doğru iletişim kurmalarını ve bağımlılara yüklenmemek için onların halinden anlamalarını tavsiye etti.

Vakıfta 6 yıldır eğitmenlik yapan 52 yaşındaki Zekeriya Çakır, hayatının yaklaşık 35 yılını bağımlı olarak yaşadığını anlattı. Farklı tedavi yöntemlerine başvurmasına rağmen sonuç alamayan Çakır, Narconon ile tanıştıktan sonra ilaçsız bir şekilde madde bağımlılığını yenebileceğini fark ettiğini söyledi. Çakır, “Objektifler” adı verilen mental eğitim kısmından sorumlu olduğunu ve bağımlılara bağımlılık sorununu aşmaları ve gelecekte tekrardan uyuşturucuya başlamamaları için eğitim verdiğini belirtti.

Çakır, buraya gelen kişileri bağımlılıktan kurtulup kendi ayakları üstünde durabilen, ailesinin güvendiği bireyler olarak eski hayatlarına döndürdüklerini söyledi. Bu görevi “dünyanın en zor işi” olarak nitelendiren Çakır, maddi kazançtan ziyade manevi bir doyum sağladığını ve ailelerin hayır dualarını aldığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Burhaniye Türkiye Sağlık Güncel Vakıf

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP