DOLAR 34,0956 -0.07%
EURO 37,9391 0.02%
ALTIN 2.814,93-0,03
BITCOIN 20522503.73261%
İstanbul
24°

KAPALI

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kurkumin ve Piperin Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Umut Vaat Ediyor
203 okunma

Kurkumin ve Piperin Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Umut Vaat Ediyor

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 11:44
Kurkumin ve Piperin Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Umut Vaat Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyza Tağraf, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hafıza Merkezi’nin diyetisyeni, zencefil kökü kaynaklı kurkumin ve karabiberdeki doğal piperinin, sinir sistemi rahatsızlıkları üzerindeki etkilerini açıkladı. Tağraf, son bilimsel araştırmaların kurkumin ve piperinin, beynin sinir hücrelerini etkileyen nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut vadeden doğal bileşikler olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Tağraf, kurkuminin Alzheimer hastalığında beyindeki beta-amiloid plak birikimini azaltmada rol oynayabileceğini, bu sayede sinir hücrelerini koruyabileceğini belirtti. Piperinin ise hem sinir hücrelerine olumlu etkileri olduğunu hem de kurkuminin vücutta emilimini kolaylaştırdığını ifade etti.

“DOĞAL BİLEŞİKLER, HASTALIKLARDA UMUT VAAT EDİYOR”

Zencefil kökü kaynaklı bir polifenol olan kurkuminin antienflamatuar, antioksidan ve sinir hücrelerini koruyucu özellikleriyle bilindiğini dile getiren Tağraf, “Kurkumin, özellikle Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif rahatsızlıklarda, beta-amiloid plak birikimi ve nöronal iltihabın artmasında önemli rol oynamaktadır. Son araştırmalar, kurkuminin bu süreçleri etkileyebileceğini göstermektedir. Kurkuminin antioksidan özellikleri sayesinde, beyindeki oksidatif stresi azaltarak sinir hücrelerini koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir” dedi.

“KARABİBERDE DOĞAL OLARAK BULUNUYOR”

Piperinin karabiberde doğal olarak bulunduğunu hatırlatan Tağraf, “Piperinin sinir hücrelerinde antienflamatuar etkilere sahip olduğu ve nörodejeneratif süreçlerin ilerlemesini yavaşlatabileceği bilinmektedir. Piperinin nöronal iltihabı azalttığı ve bu sayede sinir hücrelerinin sağlığını koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Önemli bir nokta da, kurkuminin vücut tarafından emilmesi zor bir madde olmasıdır. Piperin ile birlikte tüketildiğinde ise kurkuminin emiliminin arttığı kanıtlanmıştır. Dolayısıyla piperin ile birlikte tüketimi en etkili yoldur.”

“UZMAN DESTEĞİ ŞART”

Tağraf, kurkumin ve piperinin faydalarının yanı sıra, yan etkilerinden korunmak için uzman desteğinin önemini vurgulayarak, “Elde edilen bulgular önemli olsa da kurkumin ve piperinin etkili dozları, uzun vadeli etkileri ve olası yan etkileri konusunda uzman desteği şarttır. Sonuç olarak, kurkumin ve piperin gibi doğal bileşiklerin nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yeni bir yaklaşım sunabileceği düşünülmektedir” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Alzheimer Hastalığı Diyetisyen Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP