Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa’da, buzullar hızla eriyor. Bu erime, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak gerçekleşiyor.
Bu küresel sorun, İtalya ve İsviçre arasındaki sınırın değişmesine neden oldu. İki ülkenin Alp Dağları’ndaki sınır çizgisi, buzulların erimesi nedeniyle kaydı.
İki ülke, bu sınır değişikliği nedeniyle uzun süredir devam eden sorunları çözmek için anlaşmaya vardı. İsviçre’nin Zermatt bölgesi ile İtalya’nın Aosta vadisini birleştiren ve Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn’un yakınlarında bazı sınır değişiklikleri yapılacak.
Sınırın önemli bölümleri buzullardan oluşuyor ve buzulların erimesi nedeniyle bu sınır çizgileri değişiyor. Ülkelerin ekonomik çıkarları göz önünde bulundurularak Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin’in etrafındaki sınır değiştirildi.
Bu değişiklik, ünlü Zermatt kayak merkezini de etkileyecek. İsviçre anlaşmayı onayladı, ancak İtalya’nın onayı hala bekleniyor.
İsviçre Bilimler Akademisi’ne göre İsviçre buzulları 2023 yılında hacimlerinin yüzde 4’ünü kaybetti. Bu, kayıtlara geçen ikinci en büyük yıllık buzul kaybı. En büyük buzul kaybı 2022 yılında yaşandı ve buzul hacminde yüzde 6 kayıp yaşandı.
Uzmanlar, bazı İsviçre buzullarının tamamen erimesi nedeniyle, artık buzullardaki buzu ölçmeyi bıraktı.
Geçen yıl Temmuz ayında, Matterhorn yakınlarındaki bir buzulun erimesi sonucunda, yaklaşık 40 yıl önce buzulun içinde kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları bulundu.
Bu ay, İtalya’daki uzmanlar, Dolomitlerin en büyük ve en sembolik buzulu olan Marmolada buzulunun, artan ortalama sıcaklıklar nedeniyle 2040 yılına kadar tamamen eriyebileceğini açıkladı.
2022 yılında Marmolada buzulunun bir kısmının çökmesi sonucunda 11 kişi hayatını kaybetti.
GENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
4 saat önceGENEL
5 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.