DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139089-0.77485%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:09

AKŞAMA KALAN SÜRE

Küresel Isınma Bulaşıcı Hastalıkların Yayılma Hızını Artırıyor
11 okunma

Küresel Isınma Bulaşıcı Hastalıkların Yayılma Hızını Artırıyor

ABONE OL
Eylül 5, 2024 08:44
Küresel Isınma Bulaşıcı Hastalıkların Yayılma Hızını Artırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel ısınmanın sadece sıcaklıkları yükseltmekle kalmadığını, aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını da artırarak insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Altınbaş Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, iklim değişikliğinin bir pandemi riskini beraberinde getirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Özbek, “Sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıtma, dengue ve batı nil virüsü gibi hastalıkların yaygınlaşması kaçınılmaz. İklim kriziyle birlikte artan ultraviyole ışınları ise enfeksiyonları daha ölümcül hale getirebilir” diyerek uyarıda bulundu.

İklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri olan küresel ısınma, dünyanın ortalama yüzey sıcaklığının artmasına yol açıyor ve yaşamı destekleyen enerji dengesini bozuyor. Prof. Dr. Özbek, atmosfere salınan karbondioksit, metan ve florlu gazların dünyanın ısınmasını hızlandırdığını ve doğal dengenin bozulmasına yol açtığını belirtti.

“2022 yılında insan eliyle atmosfere salınan karbondioksit miktarı 37 milyar ton olup, buna metan ve florlu gazlar da eklendiğinde rakam 46.2 milyar tona ulaşıyor. Bu, doğanın kendi döngüsü içinde başa çıkamayacağı bir hızda gerçekleşiyor” diye konuşan Prof. Dr. Özbek, insan kaynaklı sera gazlarının doğal afetlerden kaynaklanan salınımlardan çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Küresel ısınmanın, bulaşıcı hastalıkların yayılımını hızlandırdığını belirten Prof. Dr. Özbek, “Özellikle deniz seviyelerinin yükselmesi ve artan yüzey sıcaklıkları, Vibrio cinsi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırarak, kolera gibi hastalıkların daha yaygın hale gelmesine yol açabilir. Küresel ısınma aynı zamanda grip salgınlarının yayılma hızını da artırabilir. H5N1 ve H7N9 kuş gribi virüsleri sıcak ve nemli hava koşullarını sever ve bu koşullar altında grip salgınlarının epidemi düzeylerine ulaşması olası” dedi.

Prof. Dr. Özbek, artan ultraviyole ışınlarının, bağışıklık sisteminin ilk savunma hattı olan cildin direncini zayıflattığını ve bunun da mikroorganizmaların vücuda girişini kolaylaştırdığını söyledi. “Bağışıklık sistemimizin bu yeni koşullara uyum sağlaması zor olacaktır. Bu durum, tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıklarının daha ölümcül hale gelmesine neden olabilir. Tüberküloz, enfeksiyona bağlı ölümlerde halen birinci sırada yer almakta olup, küresel ısınmanın etkisiyle daha da tehlikeli hale gelebilir” diye konuştu.

İklim değişikliğinin sadece çevresel bir sorun değil, aynı zamanda insan sağlığını da tehdit eden bir kriz olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özbek, “Ekosistemle bir denge içerisinde varlığını sürdürmeye alışmış bedenimiz, bu dengenin bozulmasıyla yeniden bir ayarlama yapacaktır. Ancak bu süreç, insanoğlu için çok daha zorlayıcı olacaktır. Bu felaketi önlemek ve etkilerini hafifletmek için bireysel ve toplumsal düzeyde acil önlemler alınması gerekmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bulaşıcı Hastalıklar Batı Nil Virüsü Ahmet Özbek Ekonomi Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP