DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21571500.49497%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Kur’an-ı Kerim Kıraati Alanında Yetiştirilen Abdurrahman Gürses Anıldı
5 okunma

Kur’an-ı Kerim Kıraati Alanında Yetiştirilen Abdurrahman Gürses Anıldı

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 07:49
Kur’an-ı Kerim Kıraati Alanında Yetiştirilen Abdurrahman Gürses Anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kur’an-ı Kerim kıraati alanında sayısız öğrenci yetiştiren ve “Reisülkurra” olarak bilinen Abdurrahman Gürses, vefatının 25. yılında düzenlenen bir panelde anıldı. “Hocamız Abdurrahman Gürses” başlıklı panelde, Gürses’in hayatı ve mirası ele alındı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen panelde konuşan Dr. Coşkun Yılmaz, Abdurrahman Gürses’in kişiliğinin ve duruşunun herkesin gönlünde derin izler bıraktığını vurgulayarak, onu anmanın önemine değindi.

Hafız Osman Şahin, Gürses’i anlatmanın zorluğuna dikkat çekerek, onun hayatını anlamak için yaşadığı dönemi anlamak gerektiğini ifade etti. Şahin, Gürses’i Kur’an tilavetiyle ve ahlakıyla örnek bir şahsiyet olarak nitelendirdi. Ömrünü Kur’an’a adamış ve yurt içinde ve dışında ülkeyi Kur’an merkezli olarak temsil etmiş olan Gürses, yüzlerce öğrenci yetiştirerek Haseki Külliyesinde icazet vermiş bir hocaydı.

Doç. Dr. Fatih Çollak, 1970’li yıllarda Gürses ile tanıştığını ve onun talebesi olma şansına erişmiş olduğunu belirtti. Gürses’in kıraat okumayı tavsiye etmesinin kendisinin bu alanda yol almasına vesile olduğunu belirten Çollak, Gürses’in ilim ve irfanı birleştirmiş bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Çollak, Gürses’in derslerinin yanı sıra giyim kuşamıyla, konuşmasıyla ve tüm davranışlarıyla kendileri için örnek bir hoca olduğunu ifade etti.

“Osmanlı’yı anlamak için hocamızı anlamak lazım” diyen Bekir Uğur, Gürses’i 60 yıl önce 17 yaşında tanıdığını ve onunla birlikte birçok seyahat gerçekleştirdiğini söyledi.

Pakdil ise Gürses’in eski öğrencilerinden biri olarak, onun hayatının bir kitap olduğunu ve bu kitabın okunması gerektiğini ifade etti. Gürses’i İstanbul İmam Hatip’ten tanıdığını ve onun duruşunun ve tavırlarının Osmanlı’dan kalma bir adamı andırdığını belirten Pakdil, “Osmanlı’yı anlamak için hocamızı anlamak lazım” dedi. Pakdil, Gürses’in Kur’an’ı Allah için ve anlayarak okumayı öğütlediğini sözlerine ekledi.

Panelde konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da Gürses’i anma etkinliğine katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Panel, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle son buldu.

Abdurrahman Gürses, 1909 yılında Sakarya Hendek’te doğdu. Hafızlığını babası Said Efendi’nin gözetiminde tamamladı. Daha sonra talim ve tecvit eğitimi için Hendek’e ve ardından İstanbul’a gitti. İstanbul’da Hasan Fehmi Efendi’den kıraat ilmini öğrenen Gürses, tüm usul ve kaideleri tamamlayarak “kurra” unvanını elde etti. Sırasıyla Fatih’te Mihrimah Sultan, Şişli Teşvikiye ve Beyazıt Camisi’nde imam olarak görev yapan Gürses, Beyazıt Camisi’nde emekli oluncaya kadar öğrenci yetiştirmeye devam etti.

Kıraat ilminde önemli bir yeri olan Gürses, “Aşere Takrip Tayyibe” konusunda da dünyanın önde gelen hocaları arasında yer aldı. Haseki’deki eğitim merkezinde hafız yetiştiren Gürses, “Reisülkurra” lakaplı olarak biliniyordu. Ağustos 1999’da vefat eden Gürses, 40 yıl imam olarak görev yaptığı Beyazıt Camisi haziresine defnedildi.

istanbul Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP