Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan “21. Yüzyılda Türkiye’nin Kültür Seferberliği” kitabının tanıtım programında konuştu. Ersoy, kitabın Türkiye’nin kültürel mirasını yeniden canlandırdığını ve ülkenin evrensel bir kültürel etkiye nasıl ulaşabileceğini gösterdiğini vurguladı.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz, TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ve kültür sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Ersoy, Türkiye’nin tarihi medeniyetlerin beşiği olduğunu belirterek, ülkenin bu mirasın izinde geleceğe doğru ilerlediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin her alanda başarı sağladığını ve AK Parti hükümetlerinin kültürel mirası yeniden canlandırmak için çalıştığını belirtti.
2018’den beri kültürel mirasın korunması, geliştirilmesi ve tüm dünyaya tanıtılması için kararlı adımlar attıklarını dile getiren Ersoy, Bakanlık olarak yürüttükleri projelerle kültürel mirası sadece koruyamadıklarını aynı zamanda uluslararası arenada daha görünür hale getirdiklerini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanındaki müzeler, arkeolojik kazılar, restorasyon projeleri ve sanat etkinlikleriyle medeniyeti geçmişten geleceğe taşıdıklarını vurguladı.
Ersoy, 2018’den beri yaklaşık 8 bin eseri Türkiye’ye geri getirdiklerini ve kütüphane sayısının 1296’ya ulaştığını belirtti. Türkiye’nin kültürel mirasını UNESCO Geçici Miras listesine kaydettirdiklerini ve 2018 dahil olmak üzere 4 alanın listeye dahil olduğunu ifade etti. Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde 30 kültürel değere ulaşarak en çok unsur kaydettiren ikinci ülke olduğunu söyledi.
Ersoy, vatandaşların kültür ve sanata erişimini kolaylaştırmak için Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni başlattıklarını ve bu festivalin bu yıl 16 şehirde, önümüzdeki yıl ise 20 şehirde gerçekleşeceğini açıkladı.
Bakan Ersoy, Anadolu’da yürütülen çalışmaların sadece geçmişin izlerini değil, geleceğin kültür dokusunu da inşa ettiğini belirterek, şehirleri kültürel merkezler haline getirdiklerini, kültür rotaları, müzeler, kütüphaneler ve festivallerle her şehri bu yolculuğun bir parçası haline getirdiklerini söyledi. Türkiye’nin kültürel zenginliğini yansıtmak ve insanlara ait bu değerleri yaşatmanın en büyük sorumlulukları olduğunu vurguladı.
Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle Türkiye’nin kültür ve sanat alanındaki potansiyelini en üst düzeye taşıma kararlılığında olduklarını dile getirdi. “Daha güçlü ve kökleri daha derin bir kültürel miras inşa edeceğimize olan inancımız tamdır” dedi.
Ersoy, İletişim Başkanlığı öncülüğünde hazırlanan kitabın Türkiye’nin kültürel değerlerini, zengin mirasını ve potansiyelini gözler önüne seren bir rehber niteliği taşıdığını belirterek, bu adımla geçmiş izlerini taşıyan kültürü modern dünyanın gereklilikleriyle buluşturarak 21. yüzyılın Türkiye’sine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.
Ersoy, “Kaçış Yok” sergisinin de bugün açıldığını ve bu serginin kültürel mirasa sahip çıkmanın hikayesini anlattığını belirtti. Kültürel varlıkları korumak için Bakanlığın ilgili birimleri başta olmak üzere tüm Türkiye’nin azmini ve hikayesini sergide paylaştıklarını ifade etti ve ziyaretçileri sergiyi dikkatle izlemeye davet etti.
Ersoy, açılış konuşmaları öncesinde AKM Tiyatro Salonu Fuaye Alanı’nda açılan “Kaçış Yok!” sergisini gezerek bilgi aldı.
Kaynak: AA / Fatih Türkyılmaz – Güncel Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kültür Sanat Etkinlikler Edebiyat Türkiye Turizm Güncel Kültür Sanat Medya Miras”
GÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önce