DOLAR 34,1034 0.25%
EURO 38,1434 0.21%
ALTIN 2.860,591,12
BITCOIN 21665662.401%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: ‘Geleceğe Miras Projesi ile tarihimizi yeniden canlandırıyoruz’
15 okunma

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: ‘Geleceğe Miras Projesi ile tarihimizi yeniden canlandırıyoruz’

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:49
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: ‘Geleceğe Miras Projesi ile tarihimizi yeniden canlandırıyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Geleceğe Miras” projesi kapsamında Bodrum’un Kissebükü Koyu’ndaki antik kenti ziyaret etti. Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma hedefiyle yürütülen çalışmaların önemine değindi.

Kissebükü Koyu, Arkaik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar uzanan zengin bir tarihe sahip. Özellikle Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak kullanılmış olması, bölgeyi önemli kılıyor. Bakan Ersoy, projenin Türk arkeolojisine yeni bir soluk getireceğini ve antik kentlerin kültürel ve turistik değerini artıracağını vurguladı.

Bakan Ersoy, Kissebükü Antik Kenti’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Bölgede 32 bin 700 metrekarelik alanın kamulaştırıldığını ve dini yapıların bulunduğu 17 bin 100 metrekarelik bölümün kamulaştırma sürecini tamamladığını belirtti. Bu sayede çalışmaların hız kazanacağını ifade etti.

Ersoy, 6. yüzyıla tarihlenen dört yapraklı yonca planlı vaftizhanede kazı ve konservasyon çalışmalarının başladığını ve 2025 yılında restorasyon çalışmalarının başlayacağını açıkladı. Ayrıca, Ala Kilise’nin kazı çalışmalarının da vaftizhane ile eş zamanlı olarak sürdürüldüğünü belirtti. Liman Kilisesi’nde ise restorasyon ve koruma çalışmalarının 2024 yılında başlayacağını duyurdu.

Bakan Ersoy, Kissebükü Antik Kenti’ne ören yeri statüsü kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Ziyaretçi karşılama merkezi, yürüyüş yolları ve bilgi panoları gibi yapılar inşa edilecek. Ersoy, dört yıl içerisinde antik kentin yüzde 80’inde kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını ifade etti. Bu hedeflere ulaşmak için toplam 800 milyon lira ödenek ayrıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Türkiye Miras Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP