DOLAR 34,1119 0.07%
EURO 38,0072 0.26%
ALTIN 2.819,790,14
BITCOIN 20565982.7618%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı: Etkisi büyük oldu
29 okunma

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı: Etkisi büyük oldu

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Habertürk'e özel açıklamalarda bulundu. Yazgı, toprak altından çıkarılan, son günlerin gündem konusu olan iki tarihi eserin küresel ölçekte ilgi çektiğini belirtirken yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadeleri için yoğun mesai harcandığını dile getirdi

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:58
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı: Etkisi büyük oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021’de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan ve dört yılda 16 şehre yayılan bir kültürel etkinlik. 2024 takviminde, festivalin 7. ayağı olan Nevşehir Kültür Yolu Festivali 3 Ağustos’ta başladı.

Festivalin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi ile sanatçılar ve Nevşehirliler katıldı.

Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nin açılış töreni, Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Törenden sonra, Bakan Yardımcısı Yazgı ve beraberindeki heyet, ‘Eskizden Piksele Anatolia Edition’ dijital sanat sergisini ve Naci El Ali’nin ‘Naci El-Ali’den Hanzala’ sergisini ziyaret etti.

Heyet, daha sonra Mustafa Paşa Eleni Kilisesi’nde Asaf Erdemli’nin ‘Zirvede Bir Efsane’ sergisini, Güray Müze’de ‘Sabri Berkel Resim Sergisi’ni ve Meryem Ana Kilisesi’nde Refik Anadol’un ‘Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları’ veri heykelini inceledi.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, gelecek yıl 20 şehirde düzenlenecek. 11 Ağustos’a kadar sürecek olan festival, konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun 500’den fazla etkinlik sunuyor.

Turistlerin en çok ilgi gösterdiği etkinliklerden biri, Kapadokya ile özdeşleşen balon turları. Kapadokya Balon Festivali, Nevşehir Kültür Yolu Festivali çerçevesinde düzenleniyor. Bu sayede turistler, festival etkinlikleri ve Kapadokya Balon Festivali’ni bir arada deneyimleme şansı buluyor.

Turistler, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde Paşabağları Vadisi’nde Devlet Çoksesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirilen ‘Tango Buenos Aires’ konserine de büyük ilgi gösterdi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Türkiye Kültür Yolu Festivali, arkeolojik kazılar, yabancı ülkelerden iadesi sağlanan tarihi eserler ve son zamanlarda Güney Amerika ülkeleriyle Hindistan’dan gerçekleşen turist akımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, 16 şehirde düzenleniyor ve toplam alanı 245.451 km² (Türkiye’nin % 31’i) ve toplam nüfusu 47.785.517 (Türkiye nüfusunun % 56’sı) ile dünyanın en büyük festivali olma özelliğine sahip.

Festival; sanatçı katılım, halk katılım, takviminin uzunluğu ve etkinlik sayısı açısından da bir rekor sahibi.

Gökhan Yazgı, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin kısa sürede amacına ulaştığını ve festivalin kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan büyük faydalar sağladığını söyledi. Festivalin sadece düzenlenen şehirlere değil, komşu şehirlere ve dolayısıyla tüm Türkiye’ye katma değer sağladığını vurguladı.

Yazgı, geçtiğimiz günlerde Aççana Höyük’te bulunan tablet ve Aphrodisias Antik Kenti’nden çıkarılan Kolosal Zeus Başı gibi önemli buluntuların tarihe yeni bir ışık tuttuğunu ve küresel ölçekte ilgi çektiğini belirtti. Arkeolojik kazılara büyük önem verdiklerini ve bu çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi hakkında da açıklamalarda bulunan Yazgı, başta en çok tarihi eser kaçırılan ülkeler olmak üzere küresel bir takip sistemi oluşturduklarını ve birçok ülkeyle yapılan antlaşmalarla tarihi eser iadesinde artış olduğunu söyledi. Özellikle ABD’nin tarihi eser iadesi konusunda açık ve yapıcı olmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

2023’te çeşitli ülkelerce Türkiye’ye iade edilen tarihi eser sayısı 3.018’dir. 2022’de 1.120 ve 2021’de ise 3.480 tarihi eser, ait oldukları topraklara döndürülmüştü.

Gökhan Yazgı, Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerden yoğun turist gelişi yaşandığını ve son zamanlarda Güney Amerika ülkeleri ve Hindistan’dan gelen turist sayısının artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye’ye gelen turist sayısı açısından 60 milyon kişi hedefini yıl sonunda yakalayacaklarını belirtti.

Bu yıl ayrıca dünyaca ünlü sanatçıların sergileri de Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşacak.

‘Pablo Picasso Sergisi’, 28 Eylül – 31 Aralık arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da; ‘Sebastiao Salgado Sergisi’, 28 Eylül – 31 Aralık arasında; ‘Frida Kahlo Sergisi’, 28 Eylül – 30 Kasım arasında İstanbul’da; ‘Andy Warhol Sergisi’, 28 Eylül – 31 Aralık arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da; ‘Leonardo Da Vinci Sergisi’ ise 28 Eylül – 15 Ocak arasında İstanbul’da açılacak.

Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ayrıca, aralarında Mariinsky Orkestrası, Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası ve Chris Botti’nin de bulunduğu birçok uluslararası sanatçı ve orkestra konser verecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP