DOLAR 34,1159 0.28%
EURO 38,1597 0.25%
ALTIN 2.868,681,41
BITCOIN 21567250.40791%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kuğular Arasında Kavga: Tel Örgüyle Ayrıldılar
13 okunma

Kuğular Arasında Kavga: Tel Örgüyle Ayrıldılar

ABONE OL
Ağustos 29, 2024 07:49
Kuğular Arasında Kavga: Tel Örgüyle Ayrıldılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’nın gözde mekanlarından Kuğulu Park’ta, kuğuların yavrularını koruma ve bölge hakimiyetini sağlama çabaları, aralarına çekilen tel örgüyle sonuçlandı.

Uzun süredir aynı ortamı paylaşan kuğular arasında, yeni doğan yavruların daha önceki yıl doğmuş yavruların saldırılarına karşı korunması ve bölge hakimiyetinin sağlanması amacıyla çıkan anlaşmazlıklar, belediye ekiplerinin tel örgü çekme kararına yol açtı.

Tel örgünün iki ayrı tarafında bulunsalar da birbirlerine karşı olan ilgi ve dikkatleri, parkı ziyaret edenlerin dikkatini çekti. Tel örgülerin kaldırılmasını talep eden vatandaşlar, sosyal medya üzerinden “Kuğular kavuşsun”, “Telleri kaldırın” gibi paylaşımlar yaparak düşüncelerini dile getirdi.

Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünden ziraat mühendisi Şehriban Yağız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuğuların zaman zaman alanlarını, eşlerini ve yavrularını korumak amacıyla çatışmalar yaşayabileceğini belirtti.

Yağız, kuğuların birbirlerine zarar vermemesi için bazen tel örgü çektiklerini ifade ederek, “Çekmediğimiz zaman inanılmaz kavgalar çıkıyor, boyunlarına vuruyorlar ve ölümle sonuçlanabiliyor. Geçmiş yıllarda bu olayları yaşadık. Stresten, gürültüden, vatandaşların davranışlarından, köpek saldırılarından kaynaklanabilen çok agresif davranışlar sergiliyorlar. Çok hassas kuşlarımız onlar. Onları korumak için bu telleri çekmek zorundayız. Yaşamasını istiyoruz.” dedi.

“Siyahla beyazla ilgisi yok bu olayın”

Yağız, sosyal medyada “siyah kuğularla beyaz kuğuların kavgası” şeklinde yayılan haberin doğru olmadığını belirterek, “Siyah kuğu veya beyaz kuğu fark etmez. Kuğu çok hassas bir türdür. Sabah arkadaşlarımız iki beyaz kuğunun kavga ettiğini gördü. Siyahla beyazla ilgisi yok bu olayın.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kavga sona erdiğinde telleri kaldıracaklarını vurgulayan Yağız, “Arada bir telleri kaldıracağız, eğer kavga etmiyorlarsa, beraber yaşayabiliyorlarsa sıkıntı olmayacak, o zaman kaldıracağız tamamen.” ifadesini kullandı.

Havuz içinde bir beyaz kuğunun da diğerlerinden tel örgüyle ayrıldığını belirten Yağız, “O kuğumuz yalnız kaldı, ona bir eş bulacağız. Şu anda eşi yok, ondan dolayı agresif. Kuğular tek başlarına yaşayamazlar, yaşamlarını çift olarak sürdürmek isterler.” diye konuştu.

“Amacımız kuğuların yaşamasını sağlamak”

Yağız, parkı ziyaret edenlerin tellerin kaldırılmasını istediklerini ve “Kuğular buluşmak istiyor, siz neden onları ayırıyorsunuz?” dediklerini aktararak, “Amacımız kuğuları ayırmak değil, kuğuların yaşamasını sağlamak. Geçen yılki yavru kuğularından bu yılki yavrularını korumaya çalışıyor anne baba.” dedi.

Son olarak, parka gelen vatandaşlara kuğuların doğru beslenmesi konusunda çağrıda bulunan Yağız, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız kuğuları çok sevdiği için onlara simit atıyor, ekmek getiriyor atıyor. Bunlar kuşlarımız için çok sakıncalı. Kuşlarımızın, kuğularımızın, ördeklerimizin daha sağlıklı yaşamasını istiyorsanız lütfen beslemeyin. Biz zaten her türlü besini sağlıyoruz onlara.”

“Tekrar birbirlerine zarar verince telleri yeniden çekmek zorunda kalıyoruz”

Kuğulu Park’ta hayvanların bakımından sorumlu Erkan Yıldırım ise kuğuların her dönem yavru verdiğini ve yeni yavruları diğer kuğulardan korumak adına tel çektiklerini anlattı.

Kuğuların birbirine zarar vermesi sona erdiğinde telleri kaldıracaklarını belirten Yıldırım, “Birbirlerine uyum süreci oldu mu olmadı mı, tekrar birbirlerine zarar verince telleri yeniden çekmek zorunda kalıyoruz. Kuğular birbirlerine ciddi anlamda zarar verecek konuma gelirse, 1 gün de olabiliyor 1 hafta da olabiliyor bu dönem.” diye konuştu.

Yıldırım, geçen yıl 5 yavru doğduğunu belirterek, “Yavrular büyüdükçe anne bu sefer onları dışladı. Bunlar dönemsel olarak belli bir seviyeye geldiklerinde anne ‘Sen kendini koruyup farklı bir alana geçebilirsin’ diyor. Bu süreçte de diğer yavrularını yetiştiriyor, suya indiriyor. Buradaki kuğular 8-9 aydır beraber. Kış aylarına yakın yeni bir döllenme dönemi olur.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sosyal Medya Kuğulu Park ankara Kavga Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.