DOLAR 34,0812 0.18%
EURO 38,0752 0.01%
ALTIN 2.840,870,43
BITCOIN 21767252.89072%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

KTÜ’de Yemekhane Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor
14 okunma

KTÜ’de Yemekhane Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:38
KTÜ’de Yemekhane Atıkları Organik Gübreye Dönüştürülüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Trabzon kampüsünde çevreye duyarlı bir adım atıldı. Üç yemekhaneden toplanan organik atıklar, Sıfır Atık Projesi kapsamında devreye alınan kompost ünitesiyle organik gübreye dönüştürülüyor.

Hayrat Belediyesinin desteğiyle KTÜ’ye devredilen kompost ünitesi, kurulum ve tadilat aşamalarının ardından faaliyete geçti. Kanuni Kampüsü’ndeki üç yemekhanenin mutfak atıkları, günlük olarak toplanıyor ve kompost ünitesine gönderiliyor.

KTÜ Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Beyazlı, üniversitenin geniş yeşil alanlarını gübrelemek için önemli miktarda gübre ihtiyacı olduğunu ve bu gübreyi dışarıdan satın alarak karşıladıklarını belirtti.

Beyazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kompost ünitesiyle yıllık 2,5 tonluk gübre ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi hatta iki katından fazla gübre üretebileceğimizi görüyoruz. Bu sayede hem maliyet tasarrufu sağlıyoruz hem de çevreye katkı sağlıyoruz.” dedi.

Beyazlı, yılda yaklaşık 6,5 ton organik gübre elde etmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu miktar, üniversite kampüsümüzdeki yeşil alanları gübrelemek için fazlasıyla yeterli. Hatta fazladan üretilen gübreyi kentimizdeki diğer yeşil alanlara dağıtabilir ya da satabiliriz.” diye konuştu.

Üniversite, kompostlama süreciyle atık miktarını azaltırken, organik maddelerin verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor. Bu durum, kente, doğaya ve topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm örneği olarak gösteriliyor.

Prof. Dr. Beyazlı, atıkların yemekhanelerden her gün düzenli olarak toplandığını belirterek, “Her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve kompost ünitesine gönderiyoruz. Haftalık olarak üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Makinede talaşla karıştırılarak yaklaşık 14 gün süren bir kompostlama süreci başlıyor.” dedi.

Beyazlı, kompost işleminin basit yöntemlerle evde, mahallede ya da bahçede de yapılabileceğini vurguladı.

Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Pulatkan, organik gübrenin bitkiler için çok faydalı olduğunu, kökleri ve diğer bölümleri için besin kaynağı sağladığını söyledi.

Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliğini sağlamak için organik gübrenin önemini vurgulayan Pulatkan, “Üretilen gübre, üniversite bünyesindeki fidanlık alanında ve Orman Fakültesi serasında kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak ve böylece gübre satın alma ihtiyacını ortadan kaldıracağız. Hem seraya, fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız.” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi trabzon Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP