DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Koroner arter hastalığında tıbbi tedavilerin önemi vurgulandı
6 okunma

Koroner arter hastalığında tıbbi tedavilerin önemi vurgulandı

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 10:45
Koroner arter hastalığında tıbbi tedavilerin önemi vurgulandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Murat Tulmaç, Liv Hospital Ankara Kardiyoloji Bölümü’nden, koroner arter hastalığı tedavisinde yaşanan büyük değişimi ve ilerlemeleri anlattı. Geçmişte, tıkalı koroner arterlerin tedavisi için koroner arter baypas cerrahisi kullanılıyordu. Bu işlemde, tıkalı damara sağlıklı bir damarın (greft) bağlanmasıyla kan akışı sağlanıyordu. Ancak Prof. Dr. Tulmaç, bu büyük ameliyatın, greftin zamanla işlevini yitirmesi gibi dezavantajları olduğunu belirtti.

1977’de koroner artere balon uygulamasının kullanımı, baypas cerrahisine olan ihtiyacı azalttı. Ancak balonla damar açılmasında ani tıkanma riski bulunuyordu. Bunun üstesinden gelmek için balonlara monte edilen stentler geliştirildi. Stentler, damar iç yüzeyindeki yırtılmaları önleyerek ani tıkanmayı engelledi. Ancak stentlere karşı oluşan pıhtılaşma ve damarın yeniden daralması (restenoz) gibi sorunlar ortaya çıktı. Bu sorunları çözmek için aspirin ve trombosit fonksiyonlarını azaltan ilaçlar kullanıldı. Ayrıca, ilaç kaplı stent teknolojisi geliştirilerek doku büyümesi riski azaltıldı.

img

İş insanının sır ölümü! Yürüyerek girdiği hastaneden cenazesi çıktı

img

Bel fıtığı ağrısını nasıl ayırt edebiliriz?

img

Çamaşır makinesinden gelen ölüm! Kıyafetleri çıkarırken yere yığıldı

Stentlerin damarın esnekliğini ve mimarisini olumsuz etkilemesi, baypas gerektiğinde zorluklar yaratıyordu. Bu nedenle, eriyebilen stentler geliştirildi ancak beklenen faydayı sağlayamadı. Şu anda, daha esnek ve güçlü eriyebilen stentler üzerinde çalışmalar devam ediyor. İlaç kaplı balonların, özellikle yeniden daralan stentler ve ince damarlarda, stentler kadar etkili olduğu görüldü. Bu nedenle, ilaç kaplı balonlar gelecekte ilk tedavi seçeneği olabilir.

Prof. Dr. Tulmaç, kireçli, kronik tıkalı damarların tedavisinde damar içi görüntüleme, rotablasyon, litotripsi ve özel balon, tel ve mikrokateterlerin kullanıldığını belirtti. Daha esnek ve ince alaşımlı stentlerin geliştirilmesi ile karmaşık durumlara bile müdahale edilebiliyor. Ancak işlem karmaşıklığı arttıkça operatör deneyiminin ve bilgisinin önemi artıyor. Tıbbi tedavilerdeki gelişmeler, koroner arter hastalığının ilerlemesini durduruyor ve hatta hastalığın risk faktörlerini düzelterek göğüs ağrısını azaltıyor. Bu gelişmeler sayesinde çoğu hasta, girişimsel tedaviye gerek duymadan sağlıklı bir yaşam sürebiliyor.

Prof. Dr. Tulmaç, tıbbi tedavilerde yaşanan ilerlemelerin, hastaların yaşam süresini uzatmasa da yaşam kalitelerini önemli ölçüde iyileştirdiğini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP