DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Koronavirüsü çocuklara nasıl anlatmalıyız?
13 okunma

Koronavirüsü çocuklara nasıl anlatmalıyız?

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:45
Koronavirüsü çocuklara nasıl anlatmalıyız?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Ya büyükanneme, büyükbabama bir şey olursa!”, “Bana bir şey olmasa da ama ya anneme, babama taşıyıp da benden onlara bulaşırsa!”… Koronavirüsün çocukların dünyasına getirdiği korku bambaşka. Virüsün kendisi kadar hızlı yayılan bilgi kirliliğinin yarattığı kaygı, çocukları da olumsuz etkiliyor. Peki, çocukları koronavirüse karşı doğru bilgilendirerek korkuyu nasıl önleyebiliriz?

Siz sakin olun, güven verin

Çocuklarınıza yardımcı olmak için öncelikle kendi ruh halinizi kontrol etmeniz gerekiyor. Çocuklar sizi dikkatle gözlemliyor ve sizden anlam çıkarmaya çalışıyor. Sizin haberlere verdiğiniz tepkiler çocuklarınızı doğrudan etkilediği için sakin kalmanız ve kontrollü davranmanız önemli.

Felaket senaryolarından uzak durun

Çocuğunuza sosyal medyadaki her bilginin doğru olmadığını ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmenin önemini anlatın. Güvendiğiniz kaynaklardan gelen bilgilerle onu bilgilendirin. Drama dolu haberlerden ve felaket senaryolarından bahsetmekten kaçının. Bu durum hem sizin hem de çocuğunuzun kaygısını artıracaktır.

Genel bir bakış açısıyla başlayın

Çocuklarınızla sadece koronavirüs hakkında değil, virüslerin genel zararları ve salgınlar hakkında da konuşun. Onların bu konuda neler bildiklerini sorun ve merak ettikleri sorulara cevap verin. Küçük çocuklarda ayrıntılı bilgi vermek yeni korkulara yol açabilir, bu nedenle hijyen kurallarını anlatmak yeterli olabilir.

Rahat bir ortamda konuşun

Konuşmayı çocuğunuzun rahat hissettiği bir ortamda gerçekleştirin. Kitap okuma, resim yapma gibi aktiviteler sırasında onunla konuşmak daha etkili olabilir. Endişelerini küçümsemeyin veya görmezden gelmeyin. Bu duyguları yaşamanın normal olduğunu ve diledikleri zaman bu konu hakkında konuşabileceklerini hatırlatın.

Yaşlarına uygun, dürüst cevaplar verin

Çocuklarınıza yaşları ve gelişim düzeylerine uygun bir dil kullanın. Tepkilerini ve kaygı düzeylerini gözlemleyin. Cevaplayamadığınız sorularda tahmin yürütmekten kaçının, bunun yerine birlikte bilgi arayacağınızı söyleyin. İnternetteki her bilginin doğru olmadığını ve uzmanlara güvenmenin önemli olduğunu vurgulayın.

Korunmanın mümkün olduğunu anlatın

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Evren Tufan, koronavirüsün çocuklar ve gençlerde genellikle hafif seyrettiğini belirtiyor. Hijyen kurallarına uyulduğunda korunmanın mümkün olduğunu, büyükanne ve büyükbabalarının da güvende olacağını söyleyebilirsiniz.

Önlemlerin işe yaradığını gösterin

Hijyen ve sağlığı koruma yöntemleri hakkında bilgi verin. Çocuğunuzun günde birkaç kez en az 20 saniye boyunca ellerini yıkamasını öğretin. Ellerini yıkarken şarkı söylemek bu aktiviteyi eğlenceli hale getirebilir. Öksürük ve hapşırıkları dirsekle kapatmayı, öksüren insanlara yakınlaşmamayı, sağlıklı beslenmeyi, düzenli uyumayı, hareketli kalmayı, başkasının eşyalarını kullanmamayı anlatın. Bunların hem kendisini hem de çevresindekileri koruyacağını vurgulayın.

Öfke ve ayrımcılığa karşı durun

Salgınlar sırasında diğer ülkeleri ve bu ülkelerden gelen kişileri suçlama eğilimi olabilir. Çocuklar arasında da bu durum akran zorbalığına dönüşebilir. Çocuğunuza koronavirüsün kişilerin dış görünüşü, ten rengi veya konuştukları dille ilgisi olmadığını açıklayın.

Sosyal bağların önemini vurgulayın

Salgının kontrol altına alınması ve tedavisi için çalışan gençleri ve yetişkinleri gösteren haberleri ve videoları paylaşın. Bu içerikler çocuğunuzun yaşayabileceği çaresizliği ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Konuşma sonrasında tepkisini gözlemleyin

Prof. Dr. Ali Evren Tufan, çocuklarınızla olan konuşmaların kaygı düzeyini artırmaması gerektiğini belirtiyor. Konuşma sonunda çocuğunuzun kaygılı olup olmadığını kontrol edin. Gerekliyse onu rahatlatacak sözler söyleyin. Hem sizin hem de çocuğunuzun kaygısını kontrol edemiyorsanız uzman yardımı almanız faydalı olacaktır.

Kaynak: Haberler.com / Anne Çocuk

Koronavirüs Anne Çocuk Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP