DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150601-0.98834%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Konya’daki Galericilerden Araç Fiyatları ve Faiz Etkisi Analizi
20 okunma

Konya’daki Galericilerden Araç Fiyatları ve Faiz Etkisi Analizi

ABONE OL
Eylül 21, 2024 08:38
Konya’daki Galericilerden Araç Fiyatları ve Faiz Etkisi Analizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya’da pandemi süreciyle birlikte otomobil fiyatları yükseldi. Galericiler, son 1 yıldır fiyatlardaki artışın yavaşladığını söylüyor. Bunun nedeni, insanların araç parasını faize yatırmayı tercih etmesi ve bu durumun piyasaya etki etmesi.

Otomotiv sektörü pandemi döneminde üretim, çip krizi ve hammadde sorunlarıyla mücadele etti. Bu nedenle araç fiyatları yükseldi. Galericiler, son 1 yıldır ikinci el araç satışlarında %25’lik bir düşüş olduğunu ve araç fiyatlarının döviz kuruyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

“Sıfır araçlardaki sürekli fiyat artışları nedeniyle ikinci el araçlarla arasındaki fiyat farkı daha da açıldı.”

Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, pandemiyle başlayan fiyat artışının son 1 yıldır yavaşladığını belirtiyor. Ancak bazı marka ve modellerde hala hızlı satışlar olduğunu söylüyor. Acıbadem, bu durumun arz-talep dengesine bağlı olduğunu ve fiyatların döviz kuruna göre belirlendiğini vurguluyor. Pandemi öncesine göre %8 ila %10 arasında değer kaybı yaşanan araçlar, şu anda %20 ila %25 arasında değer kaybına uğruyor. Acıbadem, “Sıfır araçlarda sürekli küçük küçük gelen zamlardan dolayı ikinci el ile ara makas artmış oldu” dedi.

“Yüksek faiz oranları otomobil fiyatlarına yansıdı”

Acıbadem, sektörün yükselen faiz oranlarından etkilendiğini belirtiyor. İnsanların otomobile ulaşımının kolaylaşması için Türkiye genelindeki tüm esnafların, otomotiv sektöründe kredi kartı taksitlerinin bireysel ve kurumsal kartlarda açılmasını istediklerini söylüyor. Acıbadem, “Neden birçok kişi araca ulaşamıyor” sorusuna yanıt olarak, banka faizlerinin yüksek olması ve taşıt kredilerinin kullanım oranının düşük olmasını işaret ediyor. Acıbadem, “Araç fiyatları çok fazla arttı, bankaların verdiği bireysel oranlar araçlarda çok düşük kalıyor. Tabii haliyle faizlerin de yüksek olmasından dolayı, araç maliyetinin çok fazla ve aylık ödeme oranları çok yüksek tutarlara geliyor ve haliyle insanlar alamıyor. Diğer bir konu faizin veya faizli mevduatın yüksek olması hem ikinci elde hem de sıfırda otomobil fiyatlarına yansıması oldu. Örnek vermek gerekirse vatandaş aracını satıyor veya 2 arabası varsa birini satıyor ve parasını faize yatırıyor. Haliyle yatırımcı ya da araç ihtiyaçsa kısıtlı olarak vatandaş aracı ertelemeyi düşünüyor, bu da piyasada etken bir durum oluşuyor” şeklinde konuştu.

“Sıfır araçlarda sürekli döviz üzerinde bir baskı var”

Abdullah Acıbadem, sıfır araç fiyatlarının döviz kurunu takip ettiğini belirtiyor. “Sıfır araçlarda sürekli döviz üzerinde bir baskı var. Dövize endeksli sürekli fiyatların artışından dolayı yani bayilerde sıfır araç alacak olan kişilerde haliyle herkes dövize endeksli, dövize bakıyor. Diğer bir konu da ikinci el araç alacak olan kişiler de burada işte faizlerin özellikle yine belirtiyorum kredi kartı taksitlerinin açılmasını tüm esnaf olarak ve vatandaş olarak bekliyoruz” diye konuştu. – KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Otomobil Ekonomi Finans konya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP