DOLAR 34,2306 0.06%
EURO 37,9419 0.43%
ALTIN 2.918,32-0,37
BITCOIN 2094439-4.08294%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Konya’da Obruk Oluşumuna Dikkat Çekildi
7 okunma

Konya’da Obruk Oluşumuna Dikkat Çekildi

ABONE OL
Ekim 1, 2024 09:45
Konya’da Obruk Oluşumuna Dikkat Çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Obruk oluşumu öncesi belirtilere dikkat edin.

Konya’da, İç Anadolu Havzası’nda yer altı su seviyesinin giderek düşmesi ve toprak çökmesi nedeniyle obruk oluşumu artıyor. Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obruk oluşumundan önce görülebilecek belirtilere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Konya Ovası, tarımın başkenti olarak bilinmesine rağmen, kuraklığın etkisiyle yer altı su seviyesi tehlikeli bir şekilde azalıyor. Prof. Dr. Arık, son yıllarda yaklaşık 3.000 obruğun kaydedildiğini belirtti. Son zamanlarda Kızılcakuyu bölgesinde oluşan bir obruk, bölgenin yer altı su kaynaklarının azalması sonucu meydana gelen çökmelerin bir örneği olarak gösteriliyor. Obruğun, yola yakın bir alanda oluşması nedeniyle paniğe neden olduğunu ancak bölgede daha önce de benzer çökmelerin yaşandığını ve Konya’nın doğu kesimlerinde daha küçük ölçekli çökmelerin de görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Arık, obruk oluşumunun yer altı su seviyesinin değişimiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Kuraklığın etkilerinin bu yıl da hissedildiği ve bölgede yer altı suyu kullanımının devam ettiği göz önüne alındığında, vatandaşların yer altı suyu kullanımında tasarruflu ve verimli yöntemlere başvurmaları gerektiğini belirtti.

“Kapanmayan çekmeceler ve kapılar, sıkışan pencereler belirtiler olarak söylenebilir”

Prof. Dr. Arık, obruk oluşumuna dair önemli ipuçlarını da paylaştı. Daha önce su birikmeyen yerlerde su birikmeye başlaması, yerde kırıklar ve çatlaklar oluşması, bina temellerinde oturmalar meydana gelmesi, duvarlarda çatlaklar oluşması, kapanmayan çekmeceler, kapılar ve sıkışan pencereler obruk belirtisi olabilir. Özellikle yer altı suyu kullanılan bölgelerde kuyulardan çamurlu su akması veya yerden gürültü duyulması da obruk oluşumuna işaret edebilir. Böyle bir durumda vatandaşların obruk oluşabilecek alandan uzak durmaları ve durumu en yakın AFAD merkezine bildirmeleri gerekmektedir.

“Bazı gözlem kuyularında 15-20 metreye ulaşan yeraltı seviyesi düşümleri de söz konusu”

Prof. Dr. Arık, yer altı su seviyesinin düşüşünün devam ettiğini vurguladı. Konya, Karaman ve Aksaray’da yapılan gözlemlere göre yer altı su seviyesi ortalama 5-6 metre düşmüş durumda. Bazı bölgelerde ise bu düşüş 15-20 metreye kadar ulaşmış. Bu durum, havzanın yer altı su kaynaklarının giderek azaldığını gösteriyor. Prof. Dr. Arık, tarımsal üretimin devam etmesi için yer altı suyu kaynaklarının kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ancak su ihtiyacı yüksek bitkilerin üretiminin planlanarak azaltılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda vatandaşların değil, devletin bir planlama yapması gerektiğini söyledi.

Konya'da Obruk Oluşumuna Dikkat ÇekildiKaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Güncel

Fetullah Arık Güncel Sağlık Tarım Çevre Yaşam Konya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP