Kalın bağırsakta polip tespiti, kolon kanseri riskini önemli ölçüde azaltıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, bu risk oranının yüzde 90’a kadar düşebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Okçu, kolonoskopi yaptırmanın önemini vurgulayarak, “Kolon kanseri riski 50 yaşından sonra artıyor. Bu nedenle bu yaştan sonra düzenli kolonoskopi yaptırmak çok önemli” diyor.
Erken teşhis ve tedavi yöntemleri birçok kanser türünün riskini azaltabilir. Kolon kanseri de bu yöntemlerle önlenebilir kanserler arasında yer alıyor. Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, bağırsak kanserleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgiler veriyor. Prof. Dr. Okçu, poliplerin kansere yol açabileceğini belirterek, “Polipler genellikle kalın bağırsakta, daha az sıklıkla midede ve nadiren de olsa ince bağırsakta görülür. Bağırsak boşluğuna uzanan, mantar şeklinde kitlelerdir ve kansere dönüşebilme potansiyeline sahiptirler” diyor.
‘POLİPLERİN TESPİTİ KANSER RİSKİNİ AZALTIR’
Prof. Dr. Okçu, poliplerin tespitinin kanseri önlemenin en etkili yolu olduğunu vurguluyor. “Bazı kanserler, kanserleşmeden önce öncü lezyonlar oluşturur. Bu lezyonlar zamanında tespit edilerek kanser riski büyük oranda azaltılabilir. Prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri ve meme kanseri gibi hastalıklarda öncü lezyonların tespiti, erken müdahale için önemlidir. Kalın bağırsak kanseri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir. Dünya genelinde en sık görülen 10 kanser türü arasında üçüncü sırada yer alır ve ölüm sebepleri arasında ikinci sırada bulunur” diyor.
‘BAŞARI ORANI YÜZDE 90’
Kalın bağırsak kanserlerinin çoğunun polipler üzerinde geliştiğini belirten Prof. Dr. Okçu, “Poliplerin yaklaşık yüzde 30’u tanı konulduğunda kanserleşme riski taşır. Zamanında tespit edildiğinde, polipler çıkarılabilir ve kalın bağırsak kanseri riski büyük ölçüde azaltılabilir. Poliplerin çıkarılmasıyla kanser oluşumu yüzde 90 oranında önlenebilir. Hastalık genellikle belirti göstermez. Ancak kolonoskopi ile tespit edilebilir. Nadiren de olsa, dışkıda kan, dışkı alışkanlıklarında değişiklikler ve bağırsak düzensizliği gibi belirtiler görülebilir” diyor.
50 YAŞ UYARISI
Kolon polipleri için en iyi tarama tekniğinin kolonoskopi olduğunu belirten Prof. Dr. Okçu, şunları ekliyor:
“Ailesinde kalın bağırsak kanseri olan kişiler, kronik iltihaplı hastalıkları olanlar ve genetik sendromları olanlar polip riski altındadır. Kolon kanseri riski 50 yaşından sonra artar. 50 yaşından sonra yapılan tarama çalışmaları, insanların yaklaşık yüzde 25’inde polip olduğunu göstermektedir. 60 yaşın üzerinde bu oran yüzde 30’a, 70 yaşın üzerinde ise yüzde 70’e yükselir. Bu nedenle, 50 yaşından sonra düzenli olarak kolonoskopi yaptırmak çok önemlidir.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık Eğitim Sağlık”
GENEL
23 dakika önceGENEL
24 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.