Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şube Başkanı Doç. Dr. Şenay Yılmaz, KOAH’ın başlıca sebebinin tütün ve türevleri olduğunu vurgulayarak, etkili mücadele stratejilerini açıkladı.
Rektörlük açıklamasında yer alan Yılmaz’ın ifadelerine göre, KOAH, kalıcı solunum sorunlarına (nefes darlığı, öksürük, balgam) yol açan, ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Yaşlılarda daha yaygın olmasına rağmen, KOAH’ın gençleri de etkileyebileceğini belirten Yılmaz, dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu, Türkiye’de ise 45 yaş üstü nüfusun yaklaşık %8,8’inde doktor tarafından teşhis edildiğini ifade etti.
Yılmaz, tütün ürünleri kullanımı, hava kirliliği (özellikle şehirleşmenin artmasıyla), odun-kömür gibi fosil yakıtlar ve biyokütle yakıtlarının dumanının solunmasının KOAH riskini artırdığını belirtti.
KOAH teşhisi konulanların %80’inin sigara içtiğini dile getiren Yılmaz, yetersiz beslenmenin, çocukluk çağı akciğer enfeksiyonlarının, çevre kirleticilerine maruz kalmanın ve akciğer gelişiminin gerilemesinin de KOAH’a katkıda bulunabileceğini ekledi. İklim değişikliğinin yol açtığı anormal hava olayları ve orman yangınlarının ise KOAH vakalarını artırabileceğini ve hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
“Temiz hava soluyun”
En sık görülen belirtilerin öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk olduğunu söyleyen Yılmaz, bu belirtilerin hastalığın ilerlemesiyle şiddetlenerek yaşam kalitesini düşürdüğünü ifade etti. Nefes ölçüm testi (solunum fonksiyon testi) ile kolayca teşhis edilebilen hastalığın, hava akımındaki tıkanıklığı tespit ettiğini vurguladı.
KOAH’ın önlenmesinde en önemli adımın risk faktörleriyle mücadele olduğunu belirten Yılmaz, hastaların risk faktörlerinden uzak durmalarını, sağlıklı beslenmelerini ve düzenli egzersiz yapmalarını önerdi.
Doç. Dr. Şenay Yılmaz, hastalıkla mücadele için şu tavsiyelerde bulundu: Hava kirliliğinde maske kullanımı, nefes açıcı ilaçlar (inhaler), grip ve zatürre aşıları, evde oksijen veya solunum cihazı tedavisi (gerektiğinde), akciğer rehabilitasyonu. Ayrıca, tütün ürünlerinden uzak durulması, temiz hava solunması, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşa uygun aşıların yapılması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliğinin etkilerinin de dikkate alınması gerektiğini ekledi.
Kaynak: AA / Yavuz Emrah Sever – Sağlık Hava Kirliliği Batı Anadolu Eğitim Sağlık Koah
GENEL
1 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
8 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önce