DOLAR 34,1642 0.01%
EURO 37,2247 0.18%
ALTIN 2.941,890,18
BITCOIN 2296713-0.44353%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

15:57

İKİNDİYE KALAN SÜRE

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis ile görüşmesini değerlendirdi | Dış Haberler
5 okunma

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis ile görüşmesini değerlendirdi | Dış Haberler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis'e New York'taki gayrı resmi yemekte kendi pozisyonlarını ilettiklerini belirterek, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'in ortak zemin olmadığını dile getirmesi önemli" dedi

ABONE OL
Ekim 17, 2024 07:47
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hristodulidis ile görüşmesini değerlendirdi | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in New York’taki ev sahipliğinde düzenlenen gayriresmi bir akşam yemeğinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi ve daha sonra Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) döndü.

Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Tatar, gayriresmi akşam yemeğinin faydalı olduğunu belirtti. Ancak Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmeden Rumlarla resmi bir görüşmenin mümkün olmayacağını vurguladı.

Tatar, son 50 yıldır süregelen federasyon temelli müzakerelerin sonuçsuz kaldığını ve 2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında Rumların masadan kalkmasıyla sürecin çöktüğünü hatırlattı. Aynı anlayışla yeniden müzakere yapmanın hiçbir anlam taşımadığını muhataplarına ilettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri Guterres ve GKRY lideri Hristodulidis’e, 50 yıldır duran BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalmak ve bu kararlar çerçevesinde bir çözüm arama yönündeki ısrarın gerçekçi olmadığını iletti. Bu nedenle Rumlarla resmi görüşmelerden uzak duracaklarını açıkladı.

New York’taki gayriresmi yemekte kendi pozisyonlarını dile getirdiklerini belirten Tatar, “BM Genel Sekreteri Guterres’in taraflar arasında ortak bir zemin olmadığını dile getirmesi önemli. Guterres, akşam yemeğinden sonra yaptığı basın toplantısında taraflar arasında ortak bir zemin bulunmadığına dikkat çekti. BM Genel Sekreterinin Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin’in raporunda da taraflar arasında ortak bir zemin bulunmadığına işaret ediliyor. Raporda iki ayrı tarafın iki ayrı pozisyonundan bahsediliyor. Bunlar diplomatik anlamda önemli mesajlar. Kıbrıs Türk tarafının haklı pozisyonu da bunlarla bir bakıma anlaşılmaktadır. Neden bizim pozisyonumuzun farklı olduğu diplomatik çevrelerde anlaşılmaktadır.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP