Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi Kızkalesi’ndeki Korikos Kalesi, bu yıl da kazı çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Yıldırım liderliğinde yürütülen kazılar, Korikos Kalesi’nin gizemlerini ortaya çıkarmaya devam ediyor. İki yıllık çalışmaların ardından, bu yıl kale içindeki yaşam alanları gün yüzüne çıkarılıyor. Daha önce keşfedilen bir kilise ve mescidin yanı sıra, bu yıl yaşam alanları ve surlar arasında bir tuvalet bulunmuş.
KORİKOS KALESİ’NDEKİ YAŞAM BİRİMLERİ ORTAYA ÇIKIYOR
Kazı Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım, önceki yıllarda kilise ve mescid kazılarını tamamladıklarını belirterek, “İki yıldır kaledeki konut ve yaşam alanlarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar, buradaki yaşamın izlerini takip etmemizi sağlıyor. Devam eden kazılarda konut sayısının artmasıyla birlikte gelecek yıllarda daha kesin veriler elde edeceğiz. Bu veriler, tahmini bir konut ve nüfus tahmini yapmamıza olanak tanıyacak. Yaşam alanlarının yanı sıra, surlarla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu yıl sur dibinde bulunan bir mekanın, ilginç bir şekilde bir tuvalet olduğu ortaya çıktı. Surun hemen üzerine inşa edilmiş, orta çağ dönemine ait bir tuvalet.” dedi.
BAKANLIK’IN ‘GELECEĞE MİRAS’ PROJESİ DEVAM EDİYOR
Yıldırım, Bakanlık’ın ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında daha iyi ödenekler aldıklarını ve bu yıl 15 işçiyle çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti. Hedeflerinin, 4-5 yıl içinde etap etap ilerleyerek iç kaledeki çalışmaları tamamlamak olduğunu belirtti.
KORİKOS ANTİK KENTİ’NİN TARİHİ
Korikos Antik Kenti’nin Helenistik dönemden beri var olduğunu vurgulayan Yıldırım; “Sonrasında Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüş. 7. yüzyılda Arap istilalarının başlamasıyla beraber Anadolu’da bir savunma yapısı yoğunluğu görülür. 8. yüzyıl içerisinde buraya bir kale inşa edildiğini antik dönem kaynakları bize aktarıyor. Kale, devam eden süreçte biraz harap olmuş; Çünkü 12. yüzyılın hemen başında imparatorun verdiği bir emir ile Korikostaki kalenin onarılması emrediliyor. Buradaki ilk sur duvarlarının sağlam evresini 12. yüzyılın başına tarihlendiriyoruz” dedi.
KENTİN GEÇMİŞİ
Kızkalesi denilince akla ilk olarak adadaki kalenin geldiğini belirten Yıldırım; “Biz buradaki kale için Korikos Kalesi ismini kullanıyoruz. Bu adadaki kalenin karadaki karşılığı. İkisi de aynı dönemde inşa edilmiş ve birbiriyle bağlantılı. Kentin kuruluşu yaklaşık 2 bin 200 yıllık bir geçmişe sahip; ancak kalenin bugünkü durumu 700 yıllık, ilk yapım evresi ise bin yıllık.” ifadelerini kullandı.
Haber-Kamera: Ali Rıza EREN/ERDEMLİ (Mersin),
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önce