DOLAR 34,1157 0.28%
EURO 38,1222 0.16%
ALTIN 2.862,591,18
BITCOIN 21642972.33318%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kissebükü Antik Şehri’nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
13 okunma

Kissebükü Antik Şehri’nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:49
Kissebükü Antik Şehri’nde Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kissebükü Antik Kenti’nin gelecekte önemli bir turizm merkezi haline gelmesi hedefiyle yapılan çalışmalardan bahsetti. Ersoy, “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında dört yıl içinde antik kentin yüzde 80’inde kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini ve bu proje için 800 milyon lira ödenek ayırdıklarını açıkladı.

Kissebükü’ndeki tanıtım lansmanına Bakan Ersoy’un yanı sıra Muğla Valisi İdris Akbıyık, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Kissebükü Kazı Başkanı Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan da katıldı. Lansmanda antik kentin tanıtım videosu gösterildi ve Bakan Ersoy, kazı alanını gezerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Ersoy, bölgede tatil yapan bir izci grubuyla da hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Ersoy, Kissebükü’ndeki kazı çalışmalarının yüzde 16,2’sinin tamamlandığını belirtti ve bu proje ile Türk arkeolojisinde yeni sayfaların açıldığını söyledi. Kissebükü’nün, Keramus ve Halikarnassus gibi önemli antik kentlerin kesiştiği bir noktada yer aldığını ve tarihi Arkaik dönemden Geç Antik döneme kadar uzandığını vurguladı. 2019 yılında başlayan kazılar, 2021 yılından itibaren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan’ın başkanlığında devam ediyor.

‘55,2 MİLYON LİRA BEDELLE KAMULAŞTIRMA YAPILDI’

Bakan Ersoy, Kissebükü’nde 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan 32 bin 700 metrekarelik alanın kamulaştırıldığını ve bu sayede çalışmaların hızlandığını belirtti. Dini yapıların bulunduğu 17 bin 100 metrekarelik bölümün 2024 yılında 55,2 milyon lira bedelle kamulaştırıldığını da ekledi. Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilindeki yapı grubu, vaftizhane, kilise, hamam ve diğer dini yapılar için önemli bir merkez olarak kabul ediliyor. 8 dönümlük bu alan 2023 yılında kamulaştırılarak kazı alanına dahil edildi. Bakan Ersoy, 2024 yılı boyunca kazı ve konservasyon çalışmalarına devam edileceğini ve vaftizhane ile Ala Kilise’nin restorasyonuna 2025 yılında başlanacağını açıkladı.

‘2025 YILINDA TAMAMLAYARAK KORUMA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ’

Bakan Ersoy, antik kentin nekropol alanında bulunan anıtsal mezarların kazıları ve yapıların proje çalışmalarının tamamlandığını ve restorasyon çalışmalarına başlanacağını belirtti. Kissebükü Koyu’nun doğu bölümünde bulunan liman ve bağlantılı yapıların yanı sıra, liman kilisesi, mezar şapeli ve avlulu konutların kazıları da tamamlandı. Liman Kilisesi’nde 2024 yılında restorasyon ve koruma çalışmaları başlayacak. Mezar şapelinin kazısı ve konservasyonu 2022 yılında tamamlandı ve duvar resimlerinin restorasyonu devam ediyor. Konutların kazıları ise 2025 yılında tamamlanacak ve ardından koruma ve restorasyon çalışmaları başlayacak.

‘BİRİNCİ KADEMESİNDE KAZILAR TAMAMLANDI’

Bakan Ersoy, antik kentin batısında yer alan sosyal yaşam alanındaki yapıların kazı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ve konservasyonlarının yapıldığını belirtti. Bu alandaki kazılara 2025 yılında antik kule etrafında başlanacak. Batıdaki yamaçlardan sahile uzanan yerleşim alanının birinci kademesinde kazılar tamamlandı.

‘ÖN HAZIRLIKLARA BAŞLADIK’

Bakan Ersoy, dört yılın sonunda Kissebükü’nde yüzde 80 oranında kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı. Kazıları tamamlanmış mekanların 2024 yılında konservasyonlarının yapılması için ön hazırlıklara başlandı. Ticari yapı kompleksinin kazısı 2023-2024 yılları arasında tamamlandı ve restorasyon ve koruma çalışmaları başlatıldı. 1 No’lu Hamam yapısının kazısı 2022 yılında tamamlandı ve hamamın mimari restorasyonu ve mozaiklerinin konservasyonu 2024 yılında gerçekleştirilecek. Batı yerleşiminin en büyük yapısı olan 1 No’lu yapıda kazı çalışmalarına devam ediliyor. Koyun kuzeyinde bulunan akropoldeki çalışmalar 2025 yılında başlayacak. “Geleceğe Miras Projesi” ile Kissebükü’ne ören yeri statüsü kazandırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Ersoy, ziyaretçi karşılama merkezi, yürüyüş yolları, bilgi panoları ve toplanma alanları gibi alt yapı çalışmalarına da önem verdiklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Miras Kültür Kültür Sanat Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP