DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21622300.52576%
İstanbul
19°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

05:41

SABAHA KALAN SÜRE

KIRKLARELİ’ nde selde 6 kişinin öldüğü davada savcı, ‘olası kast’tan ceza istedi
6 okunma

KIRKLARELİ’ nde selde 6 kişinin öldüğü davada savcı, ‘olası kast’tan ceza istedi

ABONE OL
Ekim 12, 2024 07:55
KIRKLARELİ’ nde selde 6 kişinin öldüğü davada savcı, ‘olası kast’tan ceza istedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde meydana gelen sel felaketinde, ‘Sisli Vadi’ bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili davada savcı, mütalaasını sundu. Davada, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma’ suçundan yargılanan 1’i tutuklu 4 sanığın, 6 kez ayrı ayrı ‘Olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Olay, 5 Eylül 2023 tarihinde, Kırklareli’nin İğneada beldesinde etkili olan kuvvetli yağış sonucu ‘Longoz Ormanları’ndaki ‘Sisli Vadi’ turistik tesislerinde yaşandı. Dere yatağına kurulan bungalov evlerde konaklayan Doktor Selman Bağışlar, eşi Mihriban Bağışlar, Suna Duman, emekli öğretmen Raile Şimşek, eşi Ahmet Baki Şimşek ve tesis müdürü Ümit Solmaz, sel sularına kapılarak hayatlarını kaybetti.

Soruşturma kapsamında, ‘Sisli Vadi’ adı altında faaliyet gösteren ve sele kapılan 18 bungalov evin ruhsatsız olduğu belirlendi. Özel İdare tarafından mühürlenen işletme için yıkım kararı verildi. Ancak, yıkım kararına rağmen, ‘Sisli Vadi’ bungalov evleri sosyal medyada tanıtılmaya devam etti ve vergi levhasında faaliyet alanı ‘karma çiftlik’ olarak gösterildi.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda, firmanın sahibi Bülent Bayrak, ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan gözaltına alındı. Bayrak ile firma yöneticileri Sevcan Ulutürk ve Cenan Aydın tutuklandı. Ulutürk ve Aydın daha sonra avukatlarının itirazı üzerine tahliye edildi.

Kırklareli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bilirkişi heyetinin olay yerinde yaptığı keşif sonucu hazırlanan raporda, tutuklu sanık Bülent Bayrak, tutuksuz yargılanan Cenan Aydın, Büşra Gökgöz ve İl Özel İdaresi ‘asli kusurlu’ bulunurken, Sevcan Ulutürk’ün kusuru olmadığı tespit edildi. Raporda, Kırklareli Valiliği’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurusunda, bakanlığın yapıların yapımına olumsuz görüş verdiğinin ve imar plan sürecinin sona erdiğinin belirtildiği, ayrıca bütün ruhsatsız yapılar için yıkım kararı verildiği kaydedildi.

Davanın 6. duruşmasında, savcı Uğur Öztürk, mütalaasında, 1’i tutuklu 4 sanığın, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma’ suçundan değil, 6 kez ayrı ayrı ‘Olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mütalaada, yapıların yapıldığı yerin mevkiinin, yapıların söz konusu araziye uygun olmayacak şekilde inşa edildiği, herhangi bir teknik destek alınmadığı, bölgede tekrarlayan sel olaylarının yaşandığı, sanıkların su baskınlarına karşı mevcut yapıların dayanıklı olmadığını ve yapı içerisinde bulunan kişilerin hayatını kaybedebileceğini veya yaralanabileceğini bildikleri halde, sel uyarılarına rağmen, herhangi bir önlem almadan konaklamak amacıyla müşteri almaya devam ettikleri belirtildi.

Mütalaada ayrıca, Bülent Bayrak’ın tutukluluğunun devamı ve diğer sanıklar Büşra Gökgöz, Cenan Aydın ve Sevcan Ulutürk’ün de tutuklanması talep edildi.

Sanıkların avukatları, davanın ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma’ suçundan sürmesi gerektiğini savunarak, savunmalarını yapmak için süre talep etti.

Tutuklu sanık Bülent Bayrak ise, mütalaayı reddederek bilinçli ya da bilinçsiz olarak kimsenin ölümüne veya yaralanmasına neden olmadığını söyledi. Olayın bir afet olduğunu savunan Bayrak, mütalaada yağış miktarı ve doğal afetlere yer verilmediğini belirterek, tahliyesini talep etti. Duruşma ertelendi.

Selde kızı Mihriban Bağışlar ve damadı Selman Bağışlar’ı kaybeden Safiye Yaşa ve avukatlar, duruşmanın ardından basın açıklaması yaptı. Avukat Mehtap Kaya, davanın ihmallerle değil, kasten öldürülme olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu hükmün, ihmallerle ölümlere emsal teşkil etmesini umduklarını söyledi.

Safiye Yaşa ise, olayın başlangıcının yanlış başladığını, soruşturma savcısının birçok delili yok saydığını, kamera kayıtlarının zarar görmüş olmasına rağmen incelenmesini beklediklerini, olası kasttan ceza verilmesi gerektiğini ve bunun bir cinayet olduğunu söyledi.

Haber – Kamera: Umut IŞIK-Ömer KUŞÇU/KIRKLARELİ,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Doğal Afet Kırklareli Demirköy Güvenlik Mahkeme İğneada trafik Güncel Çevre Tatil Hukuk Kaza

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.