Kırıkkale’de, bir şebekenin sahte rapor düzenlediği ve bu şebekenin çökertildiği ortaya çıktı. Şebeke üyelerinden bazıları, rüşvet karşılığında hastane personeli olarak görev yapıyordu. Sahte raporlar, 2 uzman doktorun kullanıcı bilgileri kullanılarak otomasyon yazılımına girilerek hazırlanıyor ve e-imzaları ile onaylanıyordu.
Yaklaşık bir yıl önce, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde bir uzman doktor, bilgisayar otomasyon programının izinsiz kullanıldığını fark etti ve e-imzasının sahte raporlar için kullanıldığını tespit etti. Doktor, durumu hastane yönetimine bildirerek İl Emniyet Müdürlüğüne şikayetçi oldu. Benzer şekilde, başka bir uzman doktor da e-imzası ile onaylanmış “iş göremezlik raporu” düzenlendiği gerekçesiyle ilgili memuru emniyete şikayet etti. Kırıkkale Valiliği, soruşturmayı derinleştirmek amacıyla 8 Ocak 2024 tarihinde Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş talep etti.
Soruşturma kapsamında şüphelilerin banka hesapları ve telefonları takip edildi. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri, soruşturma dosyasında adı geçen doktorlar ve diğer şüphelilerin banka hesaplarını ve telefonlarını takibe aldı. Teknik ve fiziki takip sonucunda, şu ana kadar 132 kişiye 200’den fazla sahte rapor düzenlendiği tespit edildi.
Soruşturma tamamlandıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı, sahte rapor soruşturması kapsamında isimleri geçen 4 doktor, 5 memur, 3 emekli memur, 2 güvenlik personeli, 1 teknisyen, 1 öğretmen, 1 özel firma çalışanı, 1 işçi ve 1 ev kadını hakkında yakalama kararı çıkarttı.
5 Kasım günü, KOM Şubesi ekipleri tarafından Kırıkkale, Ankara ve İstanbul’da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyonlar düzenlendi ve 18 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, emniyette alınan ifadelerinin ardından sağlık kontrollerinden geçirilerek adliyeye sevk edildi. Kırıkkale 2. Sulh Ceza Hakimliği’nde görülen duruşmada, “rüşvet alma” suçundan Y.B. ve M.H.A. isimli doktorlar ile O.A., O.C., S.B., B.G., G.C. ve M.G. tutuklanarak Keskin T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.
6 ay önce memurluktan emekli olan E.Y. ile öğretmen F.G.A., güvenlik personeli F.A. ve H.M. isimli şüpheliler, soruşturma dosyasında bulunan banka hesap hareketleri ve telefon dökümlerinde yer alan deliller nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edilen O.S. isimli doktor ile S.K., S.T., U.D., M.A., U.T., delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan doktor E.B.’nin arandığı öğrenildi.
GÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
3 saat önce