DOLAR 34,1334 -0.02%
EURO 38,1173 0.51%
ALTIN 2.911,890,93
BITCOIN 21613800.11551%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

20:25

YATSIYA KALAN SÜRE

Kırgızistan Kültürü Trabzon’da Hayat Buluyor
21 okunma

Kırgızistan Kültürü Trabzon’da Hayat Buluyor

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 08:48
Kırgızistan Kültürü Trabzon’da Hayat Buluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlker Timur Demir, Kırgızistan’a yaptığı bir seyahat sırasında büyülenen kültürü, memleketi Trabzon’a taşıma hayalini gerçekleştirmeye koyuldu.

Avrupa’da Macaristan’da benzer bir proje bulunan Kırgızistan kültürü temalı bu tesis, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Demir, “Kırgızistan’dan orijinalleri aldığımız Boz Üy, yani bizim bildiğimiz otağları, burada özenle monte ettik.” diyerek projesini anlatıyor.

Trabzon’un Düzköy ilçesindeki Çal Mahallesi’nde hayata geçirilen bu proje, Kırgızistan’ın çadırlarından yemeklerine, giyiminden müziklerine kadar birçok kültürel unsuru sergiliyor.

“Hayalimle başladı, Kırgızistan’a gezi düzenledik. Orada gördüğüm atmosferden çok etkilendim ve bunu Trabzon’da yaşatmak istedim.” diyen Demir, projenin yüzde 80’inin tamamlandığını ve yakında hizmete açılacağını belirtiyor.

Projenin Türkiye’de tek olduğunu vurgulayan Demir, “Vatandaşlarımıza bu güzelliği göstermek ve Kırgızistan atmosferini yaşatmak için çabalıyoruz. Çadırlarımız 28 metrekarelik alanlara sahip ve 8 adet konaklama ünitesi ile bir de görsel otağımız var.” diyor.

“Görsel otağımızda yöresel kıyafetlerimiz ve kalpaklarımız sergileniyor. Kırgızistan’a gidemeyenler için, bu kültürü ayağına getirdik.” diye ekliyor Demir.

“Trabzon’da küçük bir Kırgızistan yarattık. Burada yemek, giyim, müzik ve diğer kültürel unsurları deneyimleyebilirsiniz. Kırgızistan’a gittiğinizde burada gördüklerinizi birebir yaşayacaksınız.” diyerek, projenin özgünlüğünü vurguluyor.

“Konaklamanın yanı sıra, atlarla orman turu gibi aktiviteler de sunuyoruz. Misafirlerimiz, rehber eşliğinde belirli rotaları gezebilirler.” diyen Demir, projeye olan ilginin yüksek olduğunu belirtiyor.

Projenin benzerinin Macaristan’da olduğunu ve orada olumlu tepkiler aldığını ifade eden Demir, “Kendi kaynaklarımızla finanse ettiğimiz bu projeyi hayata geçirdik. Avrupa’da bu şekilde Macaristan’da var. Orada her yıl kurultaylar yapılıyor. Biz de kendi kültürümüzü paylaşmak ve bu güzelliği insanlarla buluşturmak istiyoruz.” diye konuşuyor.

Proje hakkında konuşan Ecrin Betül Demir, “Çok güzel, çok beğendim. Bu çadırlar Kırgızistan’a özgü. Okulda derslerde göçebe kültürleri hakkında bilgi ediniyoruz. Onların kültürünün buraya yansıması çok güzel.” diyerek düşüncelerini paylaşıyor.

(BK-TŞ-ÖS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kırgızistan Macaristan Türkiye Trabzon Kültür Yerel Haberler Turizm Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP