DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kibyra Antik Kenti’ne Ziyaretçi Akını
3 okunma

Kibyra Antik Kenti’ne Ziyaretçi Akını

ABONE OL
Eylül 20, 2024 10:48
Kibyra Antik Kenti’ne Ziyaretçi Akını
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Burdur’daki Kibyra Antik Kenti, son yıllarda özellikle Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmesiyle büyük ilgi görüyor. 2023’ün ilk 8 ayında, geçen yıla kıyasla %45’lik bir artışla, 22 bin 500 ziyaretçi Kibyra’yı keşfetmiş. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra’nın önümüzdeki yıllarda Efes ve Pamukkale gibi önemli bir tarihsel turizm merkezi olacağına inanıyor.

Gölhisar ilçesinde bulunan, 2 bin 300 yıllık geçmişe sahip Kibyra Antik Kenti’nde 18 yıldır süren kazılar, önemli buluntulara ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında, 2009-2012 yıllarında Odeon kazılarında keşfedilen Medusa mozaiği, yapım tekniğiyle dünyada benzersiz bir örnek olarak öne çıkıyor. 2019’da başlatılan kazılarıyla 2023 yılında restorasyonu tamamlanan anıtsal çeşme de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Yılan saçlı, keskin dişli bir canavar olarak tasvir edilen Medusa’nın renkli mermerlerden yapılan mozaiği, Kibyra’nın popülaritesini artırdı. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyeleri tarafından gün yüzüne çıkarılan Kibyra Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor ve son yıllarda en çok ziyaret edilen antik kentlerden biri haline geldi. Geçen yılın aynı döneminde 15 bin 500 ziyaretçiyi ağırlayan Kibyra, bu yıl %45’lik bir artışla 22 bin 500 ziyaretçiyi ağırladı.

‘MEDUSA’DAN SONRA OLDUKÇA ETKİLİ OLDU’

Kazı Başkanı, MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra’nın gelecekte Efes ve Pamukkale gibi önemli bir tarihsel turizm merkezi olacağına inanıyor. Prof. Dr. Özüdoğru, Kibyra’da 2006’dan beri yürütülen kazılarda önemli anıtsal yapıların ortaya çıkarıldığını belirtiyor. “Özellikle Kibyra’yı ulusal ve uluslararası alanda tanıtmada önemli bir rol oynayan Medusa mozaiği, dünyada yapım tekniğiyle benzersiz bir eser. 2019 yılında kazılarına başlanan anıtsal çeşmemiz ise 2023 yılında restorasyonu tamamlandı ve orijinal kaynağından gelen suyla yeniden hayat buldu. Bu çeşme, Medusa mozaiğinden sonra Kibyra’nın tanıtımında oldukça etkili oldu. Çeşmenin orijinal kaynaktan gelen suyla tekrar akıtılması, eski işlevine kavuşturulması ve bugünkü haliyle restorasyonu, kentin ziyaretçi sayısında önemli bir artış sağladı.” dedi.

‘ÇEŞMENİN RESTORASYONUNDAN SONRA 10 KATINA ÇIKTI’

Prof. Dr. Özüdoğru, son yıllarda Kibyra’yı ziyaret edenlerin sayısının hızla arttığını ve özellikle çeşmenin restorasyonundan sonra bu sayının 10 katına çıktığını vurguladı. “Devam eden kazı çalışmalarımızla bu artışı daha da yükseltmeyi umuyoruz. Kibyra, önümüzdeki yıllarda ülkemizde Efes ve Pamukkale gibi önemli bir tarihsel turizm merkezi olacak.” diye ekledi.

MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, kazı çalışmalarının çeşmenin bulunduğu agoranın üçüncü terasındaki meydanda devam ettiğini ve yeni yapıların ortaya çıktığını da belirtti.

HABER- KAMERA: Mesut MADAN /BURDUR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Pamukkale Burdur Güncel Kültür Turizm Sanat Efes

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.