Sağlık Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de başlattığı sağlıklı yaşam merkezleri uygulaması kapsamında Kayseri’de hizmet veren 7 merkez, 2024 yılının ilk yarısında 76 bin 377 kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sağladı.
Bu merkezler, 81 ilde faaliyet göstererek, hastalanmadan önlem alınması veya hastalıkların erken teşhis edilmesi yoluyla vatandaşların yaşam kalitelerini ve sürelerini artırmayı hedefliyor.
Kayseri’deki 7 merkez, beslenme, kronik hastalıklar, fiziksel aktivite, kadın sağlığı, kanser erken teşhis ve eğitim, ruh sağlığı, çocuk ve ergen sağlığı gibi konularda danışmanlık hizmeti veriyor. Yılın ilk yarısında toplam 76 bin 377 kişi bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalandı.
Merkezlerin bilinirliği ve vatandaşların ilgisi her geçen yıl artıyor. 2022 yılında 14 bin 496 kişi, 2023 yılında ise 50 bin 189 kişi bu merkezlerden faydalandı.
Mustafa Kızıklı Sağlıklı Hayat Merkezi sorumlu hekimi Dr. Semiha Zeynep Özsaydı, bu merkezlerin koruyucu sağlık hizmetlerinin verildiği klinikler olduğunu belirterek, “Koruyucu sağlık hizmetleri, kişiler hastalanmadan gerekli önlemleri almalarını sağlayarak, yaşam kalitelerini ve sürelerini uzatmak veya hastalandıklarında erken teşhisle hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla veriliyor.” dedi.
Merkezde çok geniş bir yelpazede hizmet sunulduğunu vurgulayan Dr. Özsaydı, KETEM biriminin kanser taramaları için önemli olduğunu belirtti. “Bakanlığımız tarafından belirlenen üç kanser türü için ücretsiz tarama hizmeti veriyoruz. Bunlar meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri. Pozitif tespit edilen hastalar erken teşhis için gerekli kliniklere sevk ediliyor.” diye ekledi.
Dr. Özsaydı ayrıca gebe bilgilendirme, aile planlaması danışmanlığı ve psikososyal destek hizmetleri de sunduklarını ifade etti.
Kayseri genelinde 2022 yılında 15 bin civarında danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten halk sağlığı uzmanı Dr. Leyla Tekdemir, bu sayının 2023 yılında 50 bine ulaştığını belirtti. “2024’ün ilk altı ayında ise 75 bin kişiye hizmet verdik. Başvuru sayılarımız artıyor ve bu durumdan memnunuz. Özellikle aile hekimlerinden yönlendirilen hastaların başvuruları artıyor. Ücretsiz hizmetlerimizden herkesin faydalanmasını istiyoruz. Daha çok kişiye hizmet vermek, erken kanser taramaları yapmak ve tedavi edici hizmetlerin yükünü azaltmak temel amacımız.” diye konuştu.
36 haftalık hamileyken merkeze gelerek eğitimlere katılan ebe Meryem Altay, aldığı eğitimler sayesinde normal doğum yaptığını söyledi. “Anne sütünün önemi anlatıldı, plates yaptım ve doğumun rahatlatıcı yöntemleri öğretildi. Doğum süreci ve sonrasında neler yaşayacağımızı öğrenme fırsatı buldum. Buraya gelme amacım normal doğum yapmak, sezaryen olmak istemiyordum. Çok güzel bir süreç geçirdim.” dedi.
8 ay önce ikinci çocuğunu dünyaya getiren Hatice Korkmaz, 35 haftalık hamileyken gebelik eğitimlerine katılmak üzere merkeze geldiğini belirtti. “İlk doğumum da normaldi ama süreç o kadar güzel ilerlemedi. Aile hekimim beni buraya yönlendirdi. Çok paniktim. Burada rahatlama, nefes egzersizleri, doğal doğumda mucizeyi deneyimleme ve bebekle ilk temas hakkında bilgi edindim. Korkularım vardı ve sezaryen olmayı düşünüyordum. Süreç güzel ilerledi ve doğal doğum yaptım. Doğum sırasında nefes egzersizlerinin ne kadar işe yaradığını fark ettim. Zorlandığımız zaman merkeze ulaşabiliyoruz. Kimse doğal doğumdan korkmasın.” diye konuştu.
Korkmaz, psikolojik destek ve bebeğin gelişimi hakkında bilgi almak için zaman zaman merkeze gelmeye devam ettiğini ekledi.
Kaynak: AA / Sağlık
GÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce