DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154174-0.56289%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde Doğu Roma Dönemi’ne Ait 2 Çocuk Mumyası Sergileniyor
17 okunma

Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde Doğu Roma Dönemi’ne Ait 2 Çocuk Mumyası Sergileniyor

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 09:48
Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde Doğu Roma Dönemi’ne Ait 2 Çocuk Mumyası Sergileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’nin Boğazköprü bölgesinde, 1927 yılında gerçekleştirilen yol inşaatı çalışmaları sırasında, Doğu Roma dönemine ait olduğu düşünülen iki çocuk mumyası keşfedildi. Bu değerli eserler, Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde, günümüzde olduğu gibi, özenle korunmaktadır.

Kocasinan ilçesinde bulunan Boğazköprü mevkiinde yapılan yol çalışmaları sırasında bulunan mumyalar, bir kız ve bir erkek çocuğa aitti. Buluntuların incelenmesinin ardından Kayseri Lisesi’nin laboratuvarına taşınan mumyalar, 1982 yılına kadar burada saklandı. Daha sonra eski müze binasına taşınan mumyalar, 2021 yılında tamamlanan ve yaklaşık 1940 eser barındıran Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

KAVŞAK NOKTASINDA BULUNMUŞ

Müze Müdürü Gökhan Yıldız, mumyaların geçmişine dair bilgi verirken, “Doğu Roma Salonu’nda sergilenen iki çocuk mumyasının, arşiv kayıtlarına göre, 1927 yılında şehrimizin batısındaki kara yollarının kavşak noktasında bulunan Boğazköprü mevkiinde bulunduğunu gösteriyor. Buluntuların 1982 yılına kadar Kayseri Lisesi’nde muhafaza edildiği biliniyor. Eski müze binasına taşındıktan sonra, yeni hizmet binamızın tamamlanmasıyla, 2024 yılı mayıs ayından itibaren bu iki değerli eserimiz Doğu Roma Salonu’nda ziyaretçilerimize sunulmaktadır” dedi.

‘BİR CİSİMLE BOĞULDUĞUNU VÜCUDUNDAKİ İZLERDEN ANLAMAKTAYIZ’

Çocuk mumyalarının vücutlarının neredeyse tamamen korunmuş olduğunu belirten Yıldız, “Mumyalarımız bir kız ve bir erkek çocuğa ait. Her ikisinin de vücutları büyük ölçüde sağlam kalmış. Yaklaşık 94 santimetre uzunluğundaki kız çocuğunun vücudunda, muhtemelen zincir benzeri bir cisimle boğulduğuna işaret eden izler var. Her iki çocuğun da Hristiyan dinine mensup olduğunu, kollarının göğüs kafesi üzerinde üst üste getirilmiş olmasıyla anlıyoruz. 64 santimetre uzunluğundaki erkek çocuğunun ise muhtemelen ateşli bir hastalıktan öldükten sonra mumyalandığını, bilim adamlarımızın yaptığı araştırmalar gösteriyor. Araştırmacılarımızın belirlediği gibi, mumyaların hazırlanış şekilleri ve beden bütünlükleri, bu iki örneği M.S. 8-13’üncü yüzyıl Doğu Roma Dönemi ile ilişkilendiriyor. Şu ana kadar ziyaretçilerimizden herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği için, eserlerin korunmasına devam edilerek serginin sürmesi planlanıyor” diye konuştu.

‘150-200 YILLIK BİR DÖNEMDE BU TÜR ÖRNEKLERİ GÖREBİLMEKTEYİZ’

Anadolu’da bulunan mumya örneklerinin farklı dönemlerde yaygın olduğunu belirten Yıldız, “Mumyalar, Anadolu’da, Doğu Roma Dönemi’nde sınırlı sayıda bulunmaktadır. Beylikler döneminde de, özellikle hanedana ait bireylerin mumyalanması şeklinde, Selçuklu ve Anadolu’daki kısa süreli beyliklerde yaklaşık 150-200 yıllık bir dönemde bu tür örnekleri görüyoruz. Osmanlı Dönemi’nde ise bu tür bir geleneğe dair herhangi bir kayıt bulunmuyor. Mumyaları ziyaret eden vatandaşlarımızla sohbetlerimizde, bu eserlerin uzun süredir sergilenmediği için dikkat çektiği söylendi. Müzemize gelen ziyaretçiler, bu tür örneklerin nadir olması nedeniyle, iki mumyaya büyük ilgi gösteriyor. İlerleyen dönemde, belli yaş gruplarına sınırlandırılmış şekilde, bu iki mumyanın kalıcı olarak sergilenmesini planlıyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kayseri Çocuk Roma Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP