DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Kastamonu’da İlk Yardım Farkındalığı için Sosyal Deney
3 okunma

Kastamonu’da İlk Yardım Farkındalığı için Sosyal Deney

ABONE OL
Eylül 16, 2024 09:47
Kastamonu’da İlk Yardım Farkındalığı için Sosyal Deney
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kastamonu’daki bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen bir sosyal deneyde, senaryo gereği bir gencin yemek yerken nefes borusuna yemek kaçması sonucu vatandaşlar anında müdahale etti.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, halkın ilk yardım ve Heimlich manevrası bilincini artırmak amacıyla bu deneyi düzenledi. Senaryoya göre, alışveriş merkezinde yemek yiyen genç, nefes borusuna yemek kaçırıyor ve yanında bulunan kişi yardım çağrısı yapıyordu.

Gencin nefes alamadığını fark eden vatandaşlar hemen müdahale etti. Birkaç kişi ilk yardıma koşarken, diğerleri ambulans çağırdı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünde görevli acil tıp teknisyenleri, deneyin amacını açıklayarak, vatandaşlara ilk yardım eğitimi verdi. Deney boyunca olaylar çevreye yerleştirilen kameralar tarafından kaydedildi.

İlk müdahalede bulunan Ahmet Kara, İnebolu Belediyesinde itfaiyeci olduğunu belirtti. Gencin nefes alamadığını görünce hemen müdahale ettiğini söyleyen Kara, “Genç birden nefes alamadı, boğazına yemek kaçmış gibiydi. Aslında numaraymış hepsi ama ben gerekli ilk yardımı bildiğim için müdahalede bulundum. Bana başka bir beyefendi de yardım etti, ikimiz birlikte müdahale ettik.” dedi.

Sosyal deney olduğunu daha sonra öğrendiğinde ilk başta kızdığını söyleyen Kara, “Gerçekten çok güzel bir etkinlik, herkesin bu konularda bilinçli olması gerekiyor. Çocukların boğazına yemek kaçması sıkça karşılaşılan bir durum, televizyonlarda ve okullarda da sık sık duyuyoruz. Sokakta ya da bir kafede de başımıza gelebilir. Bu yüzden herkesin ilk yardım bilmesi çok önemli. Heimlich manevrası basit bir işlem ama can kurtarıyor, basit bir ilk yardım ile bir insanın hayatını kurtarabilirsiniz.” diye ekledi.

Olayı gören öğretmen Uğur Doğan ise, “Yemeğimi alıp gelmiştim, sütunun arkasında kaldığım için ben göremedim, eşim gördü ve bana söyledi. Hemen koştum müdahale edeyim diye. O sırada bir arkadaş müdahale etmeye başlamıştı, ben de onun doğru yapıp yapmadığını kontrol ettim. İlk başta müdahale etmedim, sonra yabancı cismin çıkmadığını düşünerek müdahale etmeye karar verdim. Sonra sosyal deney olduğunu öğrendik.” dedi.

Olayı görenlerden Mustafa Özkan Çakıroğlu, “Biz yemek yiyorduk. Bir adam bağırmaya başladı. Boğulma numarası yaptı, gerçekten çok gerçekçiydi. Hemen kalktık ve ambulansı aradık, sonra sosyal deney olduğunu söylediler.” diye anlattı.

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, ilk yardımın önemine vurgu yaptı. Güven, hava yoluna yabancı cisim kaçtığında kişinin öksürüyorsa, öksürmesi için ve öksürmeye devam etmesi için beklemek gerektiğini söyledi.

Güven, “Öksürük ile birlikte göğüs içinde oluşan hava basıncıyla yabancı cisim dışarı atılabilir. Ama artık öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyorsa, iki eliyle boğazını tutarak boğulma işareti veriyorsa ve bilinci de açıksa, hemen hastanın arka tarafına geçin, gövdesini biraz öne eğin, bir elinizle gövdesini destekleyin, diğer elinizle de topuz kısmını kullanarak her iki kürek diliminin arasına beş kez vurun. Beş kez vurma sonrasında yabancı cisim çıkmadıysa ikinci manevramız var, bu da Heimlich manevrasıdır. Hava yoluna yabancı cisim kaçması durumunda bebek ve hamile kadınlara Heimlich manevrası uygulanmamalıdır. Çünkü hamilelerde göbek bölgesinde canlı bir varlık olduğu için oraya hava basıncı uygulamak mümkün değil. Bebeklere de farklı uygulamalar yapıyoruz. Bunları net olarak öğrenmek ve doğru şekilde uygulamak için iyi bir ilk yardım eğitimi almak şarttır.” diye açıkladı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok da ilk müdahalenin önemini vurgulayarak, “İlk yardım müdahalesinde özellikle Heimlich manevrası ön plana çıkıyor. Ülke olarak Heimlich manevrasına karşı toplumsal bir duyarlılık oluştu. Milletimizin yardımseverliği biliniyor ama bu yardımseverliğin doğru şekilde yönlendirilmesi gerekiyor. İki vatandaşımız hemen yerlerinden kalkıp müdahale etmek istedi ve Heimlich manevrası uyguladı. Hatta çok bilinçli ve doğru bir şekilde müdahale ettiler. Her iki vatandaşımızın da ilk yardım eğitimi aldığını öğrenmek bizi mutlu etti.” dedi.

Kaynak: AA / Özgür Alantor – Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü kastamonu Alışveriş Güncel Sağlık Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP