DOLAR 34,0201 -0.13%
EURO 38,1265 0.56%
ALTIN 2.831,841,05
BITCOIN 21242724.67617%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kastamonu’da 65 Milyon Yıllık ‘Denizlerin Dinozoru’ Fosili Keşfedildi
11 okunma

Kastamonu’da 65 Milyon Yıllık ‘Denizlerin Dinozoru’ Fosili Keşfedildi

ABONE OL
Eylül 18, 2024 07:48
Kastamonu’da 65 Milyon Yıllık ‘Denizlerin Dinozoru’ Fosili Keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde bulunan Beyler Barajı üst savak bölgesinde, Prof. Dr. Cemal Tunoğlu 1999 yılında “denizlerin dinozoru” olarak da bilinen “Mosasaurus hofmanni” fosilini keşfetti. Bu keşif, dünya genelinde yalnızca 7 lokasyonda bulunan bu fosilin Türkiye’deki ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tunoğlu, fosili keşfetme hikayesini şöyle anlatıyor: Baraj çevresinde dolaşırken kayaların şekilleri dikkatini çekmiş ve bu bölgede çalışma yapmaya karar vermiş. Kayaları inceleyerek çekiciyle kırmaya başlamış ve kemik dokusuna benzeyen çıkıntılar fark etmiş. Kırmaya devam edince, 50-60 santimetre uzunluğunda bir çene kemiği ve 5-7 santimetre uzunluğunda kesici dişlere sahip 2 önemli parça ortaya çıkmış.

Tunoğlu, bu kalıntıları Paris Tabiat Tarihi Müzesi’nden Dr. Nathalie Bardet’e göstermiş ve fosillerin yaklaşık 65-70 milyon yıl öncesine ait “Mosasaurus hoffmanni”ye ait olduğunu doğrulamış. Bu fosil, Türkiye ve Asya’da bulunan ilk örnek olmasıyla önemli bir keşif olarak değerlendiriliyor.

Güney Afrikalı Prof. Dr. Anusuya Chinsamy Turan ile birlikte yapılan radyometrik yaş analizleri, fosili 65 milyon yıl öncesine tarihlendirmiş. “Mosasaurus hofmanni”, ABD, Hollanda, Belçika, Polonya, Bulgaristan, Türkiye ve İtalya’da bulunan 7 lokasyondan biri olarak biliniyor. Tunoğlu, Türkiye’deki fosilin bu 7 lokasyondaki en genç örnek olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Tunoğlu, bu devasa deniz canlısının 15-17 metre uzunluğunda olduğunu ve sadece kafatasının 1,5 metre uzunluğunda olduğunu vurguluyor. 65 milyon yıl önce Anadolu’nun büyük bir kısmının denizel etki altında olduğunu belirten Tunoğlu, Mosasaurus’un geç Kretase döneminde ortaya çıktığını ve sonunda yok olduğunu söylüyor.

Fosilin dinozorlarla ilişkisine değinen Tunoğlu, bu canlıya “denizlerin dinozoru” veya “dinozorların kuzeni” isimlerinin verilmesinin sebebinin, dinozorlara yakın bir konumda bulunması ve dinozorların popülerliği olduğunu açıklıyor.

Prof. Dr. Tunoğlu, keşfettiği fosili onurlandırmak amacıyla koluna Mosasaurus’un dövmesini yaptırdığını belirtiyor. Bu önemli keşifle ilgili destek sağlayan Prof. Dr. Nathalie Bardet ve Prof. Dr. Anusuya Chinsamy Turan’a teşekkürlerini iletiyor.

Kültür Sanat kastamonu Türkiye Eğitim Güncel Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP