Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan ve 1932 yılında inşa edilen Süleyman Çavuş Camisi, geçtiğimiz yıllarda Kaş Belediyesi tarafından restore edildi. Ancak yapılan restorasyonun orijinal yapıya uygun olmadığı ortaya çıktı.
Hayırsever Süleyman Çavuş (Süleyman Yıldırım) tarafından yaptırılan cami, Cumhuriyet Dönemi taş ve ahşap mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Birinci Derecede Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı’nda bulunan cami, Antalya Valiliği’nin kültür varlıkları ödeneğinden 3 milyon 144 bin TL’lik bir bütçeyle restore edildi.
Restorasyon çalışmaları sırasında yapılan hatalar, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla Kaş Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Hataları tespit eden koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, Antalya Valiliği’ne bir teknik rapor sundu.
Teknik raporda, cami dış duvarının restorasyon projesinde sıvalı olarak belirtilmesine rağmen, uygulamada sıvasız teşhir edildiği belirtildi. Minare dış cephesinde ise taş taklidi bir kaplama kullanılmış ve bu durum, orijinal yapı ile uyumsuzluk yarattı.
Raporda ayrıca, orijinal kök boyaların silindiği ve yerine altın varak kalem işinin kullanıldığı ifade edildi. Projede böyle bir uygulama öngörülmemişti. Uygulamanın neden yapıldığı bilinmiyor ve yüklenici ile denetim elemanlarının tasarrufunda olduğu belirtiliyor.
Hatalı uygulamalar nedeniyle, Antalya Valiliği, restorasyon çalışmaları için ödeme yapmayacak ve hatalı uygulamanın sökümü ve temizliğine yönelik maliyetleri de karşılamayacak.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
GÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önce