DOLAR 34,0165 -0.14%
EURO 38,0613 0.38%
ALTIN 2.830,290,99
BITCOIN 21284434.15307%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kars’ta Büyük Selçuklu dönemine ait erzak deposu ve tavus kuşu motifli kase bulundu
10 okunma

Kars’ta Büyük Selçuklu dönemine ait erzak deposu ve tavus kuşu motifli kase bulundu

ABONE OL
Eylül 11, 2024 07:48
Kars’ta Büyük Selçuklu dönemine ait erzak deposu ve tavus kuşu motifli kase bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kars’taki Ani Ören Yeri’nde yapılan kazılarda, Büyük Selçuklu dönemine ait önemli buluntular ortaya çıkarıldı. Bunlardan biri de, tarihe ışık tutan bir erzak deposu.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazılar, tarihi kalıntıları gün ışığına çıkarıyor.

Kafkas Üniversitesi sanat tarihçisi Doç. Dr. Muhammet Arslan önderliğindeki ekip, 2024 yılı kazı sezonunda 8 üniversiteden yaklaşık 35 kişiyle çalışıyor. Arkeologlar, mimarlar, sanat tarihçileri ve öğrenciler, bu tarihi hazineyi ortaya çıkarmak için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor.

Ekip, Anadolu’nun ilk Türk-İslam şehri Ani’deki kazılarda, Büyük Selçuklu dönemine tarihlenen bir erzak deposu keşfetti. Bu depo, Bakanlığın Geleceğe Miras Projesi’nin önemli bir parçası.

Depo içinde, yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde konik kürevi formda sekiz küp bulundu. Depodan çıkan ve üzerinde Orta Çağ mitolojisinde cenneti sembolize eden tavus kuşu motifi bulunan kase parçası ise dikkat çekici bir buluntu.

Kazı başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Selçuklu Çarşısı, Selçuklu Konutları, Batı Aşot Surları ve Aşot Surları Doğu Burcu’ndaki Selçuklu kümbet kalıntılarında çalışmaların heyecanla devam ettiğini belirtti.

Arslan, çalışmaların disiplinli ve titizlikle yürütüldüğünü vurgulayarak şunları söyledi: “Ani’nin ilk dış surları olan Aşot surlarının kuzeyine Selçuklular zamanında eklenen mekanların kazısı, Selçuklulara ait bir erzak deposunun ortaya çıkarılmasını sağladı. Kuzey-güney doğrultusunda taş deponun içindeki pişmiş topraktan yapılmış seramik küpler oldukça ilginç.”

Depoda Büyük Selçuklular devrine ait sekiz ‘pitos’ adı verilen küp bulundu. Ayrıca, tavus kuşu figürlü bir kase parçası da gün yüzüne çıkarıldı. Tavus kuşu, Orta Çağ İslam ikonografisinde ‘cennet kuşu’ olarak kabul edilir ve cenneti sembolize eder.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kafkas Üniversitesi Kültür Sanat Selçuklu Kültür Güncel Turizm kars

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.