Bu da ‘kızarmış kuymak’
Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde, Karadeniz mutfağının geleneksel lezzeti kuymağın benzersiz bir yorumu ortaya çıktı: kızarmış kuymak. Altı iyice kızartılarak çıtır bir dokuya sahip bu özel lezzet, sadece bu ilçede hazırlanıyor.
Vakfıkebir’de, tereyağı, mısır unu ve peynirin eşsiz üçlüsünden oluşan kuymak, geleneksel yöntemlerden farklı olarak ters çevrilerek pişiriliyor. Kısık ateşte altı kızartılan kuymak, çıtır bir dış görünüm kazanıyor ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Ancak bu eşsiz lezzetin tarifi, işletmeler tarafından gizli tutuluyor.
İlçede yalnızca iki işletmenin hazırladığı kızarmış kuymağı müşterilerine sunan Kadife Sofra’nın sahibi Kadem Sağlam, geleneksel kuymak pişirme yöntemini ve yeni yöntemin ortaya çıkışını şöyle açıklıyor: “Köylerde bakır tavalarda odun ateşinde yapılan kuymağın en lezzetli kısmı, altının kızarmış bölümüdür. Bu yüzden çocuklar arasında kavgalar bile çıkardı. Herkesin bu lezzetli kısmından pay alabilmesi için, kızarmış kuymak fikri ortaya çıktı. Şu anda sadece iki yerde yapılıyor. Bu lezzet, yörenin tereyağı, telli peyniri ve yerli mısır ununun eşsiz birleşimiyle oluşuyor.”
Tarifini korumayı tercih ettiklerini belirten Sağlam, şunları ekliyor: “Çok fazla reklamını yapmadık ama buradan geçen herkes mutlaka kızarmış kuymağımızı deniyor. Bu yaz Arap turistler de bu lezzeti tattı ve çok beğendi. Tarifini soranlar oluyor, ancak işletmelerin bazı sırlarını korumak gerekiyor. Aynı ürünü başka yerlerde de görebilirsiniz ama yöresel tereyağı ve Vakfıkebir telli peyniri kullanılmadığı takdirde aynı lezzeti yakalamak mümkün değil. Görüntü benzer olsa da tadı aynı olmaz. Bu yüzden tarifimizi tam olarak paylaşmıyoruz. Ancak organik malzemeler kullanarak kızarmış kuymak yapacak herkese yardımcı oluruz.”
Kızarmış kuymağın yapımını anlatan Emine Şen ise, tüm malzemelerin organik olmasının önemine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Normal kuymak yaparken, kızarmış kuymağın daha lezzetli olduğunu fark ettik. Vakfıkebir’in özel telli peyniriyle yaptığımız kuymağı ters çevirip kızarttığımızda bu lezzeti keşfettik. O günden beri hem kendimiz yiyoruz hem de müşterilerimize sunuyoruz. Bu, Vakfıkebir’in özel tereyağı ve Karadeniz’e özgü mısır unu kullanılarak yapılan farklı bir lezzet. Tereyağını eritip mısır ununu kavurduktan sonra, su ve tuz ekliyoruz. Son olarak Vakfıkebir telli peynirini ekleyip hafifçe kızartıyoruz ve ters çevirerek servis ediyoruz. Tarifini öğrenmek isteyen çok oluyor, ama her şeyin organik olması şart.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / OZAN KÖSE – Genel Kültür Sanat Gastronomi Vakfıkebir Karadeniz Trabzon Genel Yaşam Mısır”
GÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGÜNDEM
17 dakika önceGENEL
28 dakika önceGENEL
29 dakika önceGENEL
29 dakika önceGENEL
1 saat önce