DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2149664-1.07939%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Karaciğer Nakliyle Hayata Tutundu
18 okunma

Karaciğer Nakliyle Hayata Tutundu

ABONE OL
Ağustos 25, 2024 09:44
Karaciğer Nakliyle Hayata Tutundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’da dünyaya gelen Zeynep Kanbay, yalnızca 4 yaşında olmasına rağmen hayatı boyunca doğuştan gelen bir karaciğer yetmezliğiyle mücadele etti. Bebekliğinden beri sadece mama ile beslenebilen Zeynep’in hayatta kalabilmesi için doktorlar acil bir karaciğer nakli gerektiğini söylediler. Annesi Songül Kanbay, kızının yaşadığı zorlukları anlatırken, “Zeynep, yolda gördüğü çubuk krakeri istiyordu. Ben de ona yediremiyordum, sadece poşetini veriyordum. Bu ameliyat sayesinde kızım artık herkes gibi sağlıklı olacak ve özendiği 5 liralık krakeri gönül rahatlığıyla yiyebilecek” diyerek umut dolu sözlere yer verdi.

Zeynep’in ailesi, 23 yıl önce evlenen Songül ve Erkan Kanbay’dı. Çiftin daha önce üç çocukları dünyaya gelmiş ancak karaciğer yetmezliği nedeniyle kısa sürede hayatlarını kaybetmişti. Aile, 2020 yılında doğan Zeynep’e, önceki çocuklarının yaşadığı aynı hastalığın tanısını koydu. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde doktorlar, Zeynep’in hayatta kalabilmesi için zorunlu olan karaciğer nakli için umutsuz bir bekleyişe girdiler.

Zeynep için umut ışığı, İstanbul’da boğularak hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki bir bebeğin ailesinin organlarını bağışlamasıyla geldi. Bebeğin karaciğeri, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilerek, 30 kişilik bir ekibin 6 saat süren yoğun bir ameliyatla Zeynep’e nakledildi. Zeynep’in durumu gün geçtikçe iyiye gidiyor ve özel bir odada sağlık personeli tarafından özenle bakılıyor.

Bu zorlu ameliyatı gerçekleştiren hekimlerden biri olan Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, “Hastanın tüm sürecini başından beri takip ediyorduk. Çocuk kadavradan karaciğer bulmak, gerçekten çok zor. Nakil çok başarılı geçti, şu anki hedefimiz ise organ nakli merkezimizin kalitesini daha da artırmak” dedi.

Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Başarır Özkan, bu tür hastalıklarda erken müdahalenin önemine vurgu yaparak, “Ne kadar erken müdahale edilirse, o kadar iyi oluyor. Zihinsel gelişimi de etkileyen bir süreçten bahsediyoruz. Zeynep’in artık olgun bir karaciğeri var, ancak yaşıtları ile aynı hızda gelişemeyeceği için geriden izleyecek. Akraba evlilikleri konusunda toplum bilincinin artırılması, bu tip hastalıklara karşı önlem alma açısından son derece önemli” diye belirtti.

Çocuk Gastroenteroloji Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı’nda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Erdöl ise, “Zeynep, doğuştan gelen genetik bir rahatsızlıkla mücadele ediyor. Et, süt ve yumurta gibi gıdalar tüketmesi durumunda komaya girip ölebiliyordu. Doğumundan beri ona müdahaleler yaptık ve 4 yaşına gelmesini sağladık. Bu, çok ağır bir hastalık ve tekrar komaya girilme riski her zaman var. Ailenin talebi üzerine, çocuk gastroenterolojisi ve çocuk genel cerrahisi birimleriyle birlikte nakil gerçekleştirildi. Artık Zeynep her şeyi yiyebilecek” diye açıkladı.

Zeynep’in annesi Songül Kanbay ise kızının yaşam mücadelesini anlatırken, “Parka geldiğimizde, Zeynep yolda gördüğü çubuk krakeri istiyordu. Ama ben ona yediremiyordum, sadece poşetini veriyordum. Bu ameliyat sayesinde kızım herkes gibi sağlıklı olacak ve özendiği 5 liralık krakeri alıp ona yedirebileceğim. Bu hayalim gerçek olacak” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karaciğer Yetmezliği Beyin Ölümü Beyin Ölümü İstanbul Bursa Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP