Lenf kanserine (lenfoma) dikkat çekmek amacıyla, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden kanser hastaları ve hekimler bisiklet sürdüler. “15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü” dolayısıyla düzenlenen “Lenfoma için pedalla” etkinliğinde, katılımcılar Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Gazi Park’tan yola çıkarak Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kadar bisiklet sürdüler.
Etkinlik öncesinde konuşan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenfomanın erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Lenfomanın risk faktörleri arasında obezite, sigara, alkol ve hareketsizlik olduğunu belirten Altuntaş, bu faktörlerin kontrolünün hastalığı önlemeye yardımcı olabileceğini ifade etti.
Altuntaş, lenfoma belirtilerini şu şekilde sıraladı: 38 ve üzeri yüksek ateş, son 6 ayda yüzde 10’un üzerinde kilo kaybı, gece terlemesi, koltuk altı, boyun ve kasıklarda ele gelen bezeler, halsizlik ve kaşıntı. Bu belirtilerin görüldüğü durumlarda doktora başvurulması gerektiğini belirten Altuntaş, erken teşhisin lenfomanın tamamen yok edilebilmesi için büyük önem taşıdığını vurguladı. “Farkında ol, risk alma” sloganıyla düzenlenen etkinlikte, Altuntaş, erken teşhisin önemini bir kez daha vurgulayarak, lenfomalı hastalara tam doz ve tam sürede tedavilerini aksatmadan alma çağrısında bulundu.
Altuntaş, lenfoma hastalığında yeni tedavi yöntemleri için klinik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti ve hastaları bu çalışmalara gönüllü olmaya teşvik etti.
GENEL
48 dakika önceGENEL
50 dakika önceGENEL
50 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önce