Sivas’ta kamu çalışanı olan Murat Keskin (45), hiçbir eğitim almadan kendi kendine öğrendiği bakır rölyef sanatıyla evinde eserler yaratıyor. Bakır kullanarak 35 Osmanlı padişahının tuğrasını yapan Keskin, bu eserlerini Ankara’daki Millet Kütüphanesi’nde sergilemeyi hedefliyor.
Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü’nde sürücü olarak çalışan, evli ve iki çocuk babası Murat Keskin, 23 yıl önce bakır rölyef sanatına ilgi duydu. Kendi çabalarıyla araştırarak ve eğitim videoları izleyerek işe koyulan Keskin, hiçbir ustadan eğitim görmeden bu sanat dalında kendini geliştirdi. 23 yıldır aralıklı olarak bu sanatla uğraşan Keskin, atölyesi olmadığı için bütün çalışmalarını evinde gerçekleştiriyor. 35 Osmanlı padişahının farklı formlarda bakır rölyefini gerçekleştiren Keskin, eserlerinde Selçuklu ve Cumhuriyet dönemlerine ait figürlere ve güncel konulara da yer veriyor. Evindeki çalışmalarıyla yaklaşık 100 eser ortaya koyan Keskin, bu eserleri Ankara’daki Millet Kütüphanesi’nde sergilemek istiyor.
‘TUĞRALARA ODAKLANDIM’
Çalışmaları hakkında bilgi veren Keskin, şunları söyledi: “Narin, ince bakır kesme sanatı ve içten kabartma, dıştan kabartma olarak bakır rölyef çalışmaları yapıyorum. Çalışmalarımı yaparken geniş bir konsept düşündüm. Tuğralara odaklandım. 35 Osmanlı padişahının tuğrasını yaptım. Sonrasında Selçuklu mimarisini ekleyerek hayat ağaçları ve aklıma gelen değişik kültür çalışmalarını gerçekleştirdim. Bunların içinde hat çalışmaları da var. Sivas’ımızın Gök Medresesi’nde bulunan hayat ağacı, Divriği Ulu Camii’nde bulunan çift başlı kartal, şahin, kent meydanımızda bulunan Çifte Minareli Medrese ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Kongre Müzesi’ni yaptım. Yaklaşık 100’e yakın çalışmam mevcut.”
‘ZENGİN KÜLTÜR TARİHİMİZİ ANLATIYOR’
Çalışmalarını Ankara’daki Millet Kütüphanesi’nde sergilemek istediğini belirten Keskin, “Aslında atölye kurmayı çok istiyordum ama olmadı. Evde, oturma odasında, çocuklarla birlikte çalışmalar yapıyorum. Herhangi bir kimseden de destek almadım. Aslında başlarda istedim ama kabul edilmedi. Kendi imkanlarımla çalışmalarımı geliştirdim. Elimde güzel bir konsept oluştu; zengin kültür tarihimizi anlatıyor. Bunları Ankara’da Millet Kütüphanesi’nde sergilemeyi canı gönülden istiyorum. Özellikle de Cumhurbaşkanımızın katılımıyla serginin açılmasını çok isterim. Büyüklerimizden bu çalışmalarımızın değerlendirilmesini istiyorum. Bunun dışında başka bir arzum yok. Bu çalışmalar orijinal bakır levhalardan yapmış olduğumuz çalışmalar. İçinde herhangi bir başka bir madde yok. Hepsi orijinal” dedi.
Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI SİVAS,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
“
GÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önce