Kalyon Karapınar GES SCADA binası, 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) ‘En İyi Yapı’ ödülüne layık görüldü. Bu önemli ödül, binanın üretim, enerji ve lojistik kategorisinde öne çıkmasını sağladı.
Singapur’da 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen WAF, peyzaj ve tasarım alanında yenilikçi çözümler sunan mimari projeleri öne çıkarmayı amaçlıyor. Kalyon Karapınar GES SCADA binası, enerji, ulaşım ve bilim kategorilerindeki 33 kategoride yarışan 10 farklı ülkeden gelen ilham verici projeler arasından seçildi.
WAF’ın finalisti olan Kalyon Karapınar GES SCADA binası, aynı zamanda Dezeen Awards 2024’te ‘Altyapı ve Ulaşım Projeleri’ kategorisinde kısa listede yer alarak uluslararası arenada dikkat çekti. 6 Kasım’da Singapur’da düzenlenen ödül töreninde, Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi tanınmış mimarlık ofisleri ve mimarlar da finalistler arasındaydı.
Kalyon’dan yapılan açıklamada, 3,5 milyon güneş paneli ile 20 milyon metrekarelik bir alanda yer alan Kalyon Karapınar GES’in, yılda 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşıladığı ve 1,7 milyon ton fosil yakıt ile karbon emisyonunu engellediği belirtildi. SCADA Yönetim Merkezi, bu önemli tesisin merkezinde yer alarak hem sembolik bir mimari hem de pek çok işlevi bir araya getiren bir yapı olarak öne çıkıyor.
2020 yılında düzenlenen bir mimari proje yarışması sonucunda, 58 projenin arasından seçilen SCADA binası, yenilenebilir enerjinin geleceğine vurgu yapmayı hedefliyordu. Yarışmada, ekonomik, özgün ve sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarıyla birlikte, günümüz mimarisine ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümler ön plana çıkarılıyordu.
Kalyon Karapınar GES SCADA Binası Mimari Proje Yarışması’na ön aşamada 58 ekip başvurmuştu. David Green, Deniz Aslan, İmdat As, Melike Altınışık (jüri başkanı), Murat Tabanlıoğlu, Kübra Kalyoncu Şeherli ve Refik Anadol’dan oluşan jüri, ‘Vaha’ projesiyle Bilgin Mimari Tasarım Ofisi’ni birincilik ödülüne layık gördü.
SCADA binası, mevcut güneş panellerinden 40 metre uzaklıkta, panellere gölge düşürmeyecek şekilde konumlandırıldı. 2 bin 700 metrekare kapalı alan ile 3 bin metrekare avlu ve seyir terasına sahip olan bina, ‘Vaha’ konseptiyle tasarlandı ve Karapınar bölgesinde bir yaşam vahası oluşturuyor. SCADA binası, Kalyon Karapınar GES’in denetleme, kontrol ve veri toplama süreçlerinin yanı sıra, mimari özellikleriyle sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji ve teknolojiyi bir araya getiriyor.
SCADA binasının özelliklerine baktığımızda, kurak alana tezat bir şekilde zengin bir peyzajı içeren avlu ve terasın dikkat çektiği görülüyor. Yapı kabuğu, 7 bin 200 paslanmaz çelik yansıtıcı cephe paneli ile oluşturuldu ve santralin merkezinde güneş ışınları ile parlıyor. Aynı zamanda, yapının ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimli çalışmasını sağlayacak şekilde gölgeleme sağlıyor. Avlunun botaniğinde ise, dört mevsim çiçek açan ağaçlar ve su ihtiyacı az olan endemik bitkiler kullanıldı. SCADA binası, bilim insanlarının buluşabileceği, konferansların düzenlendiği, bilimsel oturumların yapıldığı ve öğrencilerin enerji alanındaki teknolojik gelişmeleri takip edebildiği bir yapı olarak da hizmet veriyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kültür Sanat Teknoloji Enerji Güncel Çevre Dünya”
GENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
5 saat önceGÜNDEM
5 saat önce