DOLAR 34,1136 0.28%
EURO 38,1216 0.14%
ALTIN 2.862,951,20
BITCOIN 2142340-0.29832%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Kalp Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
16 okunma

Kalp Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

ABONE OL
Ağustos 26, 2024 09:44
Kalp Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalp sağlığı konusunda uzmanlaşmış Dr. Cengiz Başar, sağlıklı bir kalp için uyulması gereken önemli noktalara dikkat çekti. Dr. Başar, “Kalp sağlığınızı korumak için her gün 7-8 saat kaliteli uykuya öncelik vermelisiniz. Günlük olarak çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek kalp sağlığınıza fayda sağlar. Ancak taze meyveler yerine meyve suyu içmek, kan şekerinizin hızla yükselmesine ve kilo alımına yol açabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı görünseler de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketilmesi kalp sağlığınızı tehdit edebilir” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için yaşam tarzı ve beslenmenin önemine vurgu yaptı. Dr. Başar, “Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kendinize olan motivasyonunuz yüksek olmalı ve yaşam tarzınızı sağlıklı bir çerçeveye oturtmanız gerekiyor. Bu değişiklikler hayatınızın tüm alanlarına yayılmalı ki sağlık ve mutluluk beraber gelsin. Günlük olarak çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek kalp sağlığınızı destekler. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç gibi tam tahılları tercih edin. Haftada en az iki kez Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon gibi) tüketmek faydalıdır. Trans yağlardan ve doymuş yağlardan uzak durun, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih edin” dedi.

‘ALKOLLÜ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN’

Sigara ve alkol tüketimini bırakmanın kalp sağlığı için en önemli adımlardan biri olduğunu belirten Dr. Başar, “Stres yönetimini meditasyon, derin nefes alma egzersizleri, yoga gibi yöntemlerle öğrenmelisiniz. Sevdiğiniz aktivitelerle ilgilenmek de stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilir” diye konuştu.

‘SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN GÜNLÜK 7-8 SAAT KALİTELİ UYKU ÖNEMLİ’

Tıbbi kontrollerin ve tetkiklerin sağlık açısından ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Başar, “Kan basıncınızı, kolesterol ve kan şekeri seviyenizi düzenli olarak kontrol etmeli, önerilen sağlık taramaları ve testlerini aksatmamalısınız. Kalp sağlığınızı korumak için günde 7-8 saat kaliteli uykuya öncelik vermelisiniz. Aşırı kilolu veya obez olmak kalp hastalığı riskini artırır. Vücut kitle indeksinizi (BMI) sağlıklı bir aralıkta tutmaya çalışmalısınız. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta (yürüyüş, bisiklet sürme gibi) veya 75 dakika yüksek yoğunlukta (koşu, yüzme gibi) egzersiz önerilir” dedi.

‘SARIMSAK VE ZENCEFİL KALP SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR’

Bazı diyet alışkanlıklarının ve yaşam tarzı değişikliklerinin halk arasında pek bilinmediğini, ancak bu faktörlerin ve alışkanlıkların kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu belirten Dr. Başar, şu bilgileri paylaştı:

“Örneğin; bağışıklığı güçlendiren gıdalar (sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi) aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve bu da kalp sağlığınızı koruyabilir. Kakule, kalp sağlığını destekleyen antioksidan özelliklere sahip bir baharattır. Kakule çayı tüketmek, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon problemi olmayan kişilerde fermente gıdalar, kırmızı pancar suyu ve turşu suyu, probiyotikler açısından zengindir ve bu da bağırsak sağlığını iyileştirir.”

‘SOĞUK SUYLA DUŞ, KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRABİLİR’

Sağlıklı bir bağırsak mikroflorasının kalp sağlığını olumlu etkilediğini belirten Dr. Başar, “Kırmızı pancar suyu, nitrik oksit üretimini artırarak kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Aşırı tüketiminden kaçınmak şartıyla yüksek kakao içeriğine sahip bitter çikolata, flavonoidler açısından zengindir. Bu bileşikler kan basıncını düşürebilir, iltihabı azaltabilir. Çarkıfelek çiçeği (pasiflora), doğal bir sakinleştiricidir ve stres yönetiminde faydalı olabilir. Stres, kalp hastalıklarının önemli bir tetikleyicisidir. Bu yüzden çarkıfelek çayı tüketmek stresi azaltarak kalp sağlığınızı destekleyebilir. Bunun yanında soğuk suyla duş almak, kan dolaşımını hızlandırabilir ve kan damarlarının sağlığını iyileştirebilir. Bu, kalp sağlığına dolaylı yoldan fayda sağlayabilir” dedi.

‘KALBE ZARARLI OLDUĞU BİLİNMEYEN DURUMLAR’

Kalbe faydalı olduğu düşünülen ancak aslında zararlı olabilecek bazı alışkanlıkların veya yiyeceklerin de olduğunu kaydeden Dr. Başar, şunları söyledi:

“Taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyenizin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı görünseler de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketilmesi kalp sağlığınızı tehdit edebilir. Enerji içecekleri, genellikle kalp sağlığına zararlı olan yüksek miktarda kafein ve şeker içerir. Bu içecekler, kalp ritim bozukluklarına, yüksek tansiyona ve kalp krizine yol açabilir.”

‘GLÜTENSİZ ÜRÜN, İŞLENMİŞ ŞEKER VE YAĞ İÇERİR’

Glütene karşı bir hassasiyet veya çölyak hastalığının olmadığı durumlarda glütensiz ürünler tüketmenin, bazı insanlar tarafından kalp sağlığı için daha iyi bir seçenek olarak görüldüğünü söyleyen Dr. Başar, “Ancak birçok glütensiz ürün, işlenmiş şeker ve yağ içerir, bu da kalp sağlığı için zararlı olabilir. Yüksek protein diyetleri, kalp sağlığına iyi gelebilecek şekilde kas yapımını destekleyebilir. Ancak fazla miktarda kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri tüketmek, doymuş yağ alımını artırabilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırır. Bazı kilo verme takviyeleri, kalp sağlığına zarar verebilecek uyarıcılar içerir. Kırmızı şarabın, içeriğindeki resveratrol gibi antioksidanlar nedeniyle kalp sağlığına faydalı olduğu düşünülse de aşırı alkol tüketimi, yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları ve diğer kardiyovasküler sorunlara yol açabilir” dedi.

‘EGZERSİZ YAPARKEN SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ’

Kullanılan ilaçların ya da yemek seçeneklerinin kalp atış hızını ve tansiyonunu artırabileceğine de dikkat çeken Dr. Başar, “Bu alışkanlıkların veya yiyeceklerin kalp sağlığı üzerindeki etkileri, bireyin genel sağlık durumu ve tüketim miktarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin; yazın spor yapmak ve soğuk duşlar dikkatli bir şekilde uygulandığında kalp sağlığına olumlu katkılarda bulunabilir. Ancak bu aktiviteler, kalp hastalığı riski taşıyan bireyler için bazı tehlikeler içerebilir. Özellikle yazın egzersiz yaparken sıvı alımına dikkat etmek, güneşten korunmak ve soğuk duş sonrası vücuda ani yük bindirmemek önemlidir. Herhangi bir sağlık sorunu veya risk faktörü olan kişilerin, bu tür aktiviteleri denemeden önce doktorlarına danışmaları önerilir. Özetle dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve doktor önerilerine uygun yaşam tarzı değişiklikleri, kalp sağlığını korumak için en iyi yollardandır” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP