DOLAR 34,1193 0.29%
EURO 38,0484 -0.05%
ALTIN 2.868,931,42
BITCOIN 2142544-0.15669%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Kalp Ritim Bozukluklarında Uygulanan Ablasyon Tedavisi Yüzde 99 Başarıya Ulaşıyor
8 okunma

Kalp Ritim Bozukluklarında Uygulanan Ablasyon Tedavisi Yüzde 99 Başarıya Ulaşıyor

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:44
Kalp Ritim Bozukluklarında Uygulanan Ablasyon Tedavisi Yüzde 99 Başarıya Ulaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dursun Aras, kalp ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan “ablasyon” yönteminin başarı oranının yüzde 99’a ulaştığını duyurdu.

Hastaneden yapılan açıklamada Prof. Dr. Aras, kalp krizi geçirmiş hastalarda, kalp pili takılı hastalarda ve ani bayılma yaşayan kişilerde uygulanan bu tedavi ve operasyon süreci hakkında bilgi verdi.

Aras, ablasyonun kalp ritim bozukluklarının tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Ablasyon, ritim bozukluğuna sebep olan bölgeyi yakarak veya dondurarak ortadan kaldırmayı amaçlayan sihirli bir değnek gibidir.” diye açıkladı.

Tedavinin amacının, ritim bozukluğunun kaynağını tamamen ortadan kaldırmak veya etkisini azaltmak olduğunu belirten Aras, bu sayede hastaların yaşam kalitelerinin arttığını, ilaç ihtiyaçlarının azaldığını veya tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Aras, operasyonun hastaya lokal anestezi altında, kasık bölgesinden girilerek gerçekleştirildiğini, ardından kalbin elektriksel olarak incelendiğini ve ritim bozukluğuna sebep olan bölgenin tespit edildiğini belirtti. Bu bölge daha sonra genellikle yakılarak, bazı durumlarda dondurularak etkisiz hale getiriliyor.

“Kalp ile ilgili gelecekte oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmiş oluyor.”

Gençlerde sık görülen, ani başlayan ve kalp hızının 250’ye kadar çıktığı durumlarda da ablasyon tedavisi uygulanabildiğine dikkat çeken Aras, bu yöntemin neredeyse yüzde 99 başarı oranına sahip olduğunu söyledi.

Aras, ablasyon tedavisinden sonra hastaların daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürdüklerini belirterek, “Bu tedavi, kalple ilgili ileride oluşabilecek hastalıkların da önüne geçilmesini sağlıyor. Kalp pili takılı, sıklıkla şok geçiren veya kalp krizi geçirmiş ve ölümcül ritim bozuklukları yaşayan hastalarda da ablasyon uygulanabiliyor. Bu hastalarda tekrarlayan şoklar görülebiliyor. Ablasyon ile kalbin içine girilerek, sorunların kaynağı tespit edilip haritalanıyor ve ardından ortadan kaldırılıyor.” dedi.

Gençlerde kalp yavaşlaması veya durması nedeniyle bayılmaların yaşanabileceğini hatırlatan Aras, “Bu hastalara da aynı yöntemi uyguluyoruz. Böylece kalp pili ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Bunu bir ameliyat olarak görmemeliyiz. Operasyon sonrası hasta aynı gün taburcu oluyor ve birkaç gün içinde işine geri dönebiliyor.” diye ekledi.

Aras, orta yaşlı ve yaşlı tüm hastalarda görülen “atriyal fibrilasyon” adı verilen ritim bozukluğunda, ablasyon tedavisi ile normal ritmin sağlanma olasılığının ilaç tedavisine göre en az üç kat daha fazla olduğunu belirterek, tedaviden sonra yaşam kalitesinin iyileştiğini, kalp yetmezliği riskini azalttığını ve yaşam süresini uzattığını söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP