DOLAR 34,1157 0.28%
EURO 38,1222 0.16%
ALTIN 2.862,591,18
BITCOIN 21642972.33318%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kahramanmaraş’ta Heterokromiye Sahip Kadın Gözleriyle İlgileri Üzerine Çekiyor
21 okunma

Kahramanmaraş’ta Heterokromiye Sahip Kadın Gözleriyle İlgileri Üzerine Çekiyor

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 07:45
Kahramanmaraş’ta Heterokromiye Sahip Kadın Gözleriyle İlgileri Üzerine Çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nurhayat Hayta, 34 yaşında ve Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yaşıyor. Özelliği ise, biri mavi, diğeri kahverengi olan gözleri. Bu durum, tıpta “heterokromi” olarak biliniyor. Hayta, bu farklılıkla doğmuş ve amcası ile büyükannesinin de gözleri farklı renklerde.

Yıllarca çevresinden değişik tepkiler alan Hayta, şimdiyse kentteki bir restoranda çalışıyor. Müşteriler de Hayta’nın sıra dışı gözlerine ilgi gösteriyor.

Hayta, lens taktığı düşünülerek ve Vanlı olup olmadığı sorularıyla karşılaşıyor. Gözlerinin doğallığını kanıtlamak için çabalıyor.

“Lens kullandığımı düşünüyorlar” diyor Hayta, AA muhabirine. Göz renklerinin doğuştan olduğunu ve amcası ile ninesinden genetik olarak geçtiğini söylüyor. “Ailede sadece benim gözlerim mavi ve kahverengi” diye ekliyor. “İnsanların tepkileri çok büyük, şaşırıyorlar. Lens kullandığımı düşünüyorlar ve sürekli soruyorlar. Çevremde çok şaşıran insanlar var. Görmemde herhangi bir sorun yok. Sokakta yürürken sürekli durduruluyordum, gözlerimi soruyorlardı ve inanmıyorlardı. Bu duruma çok üzüldüğüm için bir süre lens kullandım, sonra tekrar kendime döndüm. Bazı insanlar beni Van kedisine benzetiyor, ‘Vanlı mısınız, oradan mı geldiniz, orayla bir bağınız var mı’ diye soruyorlar. Doğal olduğumu ve oradan olmadığımı söylüyorum.”

İş yerinde de müşterilerinin dikkatini çeken Hayta, “Kafeye gelen arkadaşlar çok güzel tepkiler veriyor, çok beğeniyorlar, tatlı olduğunu söylüyorlar. Bu gözlere sahip olduğum için kendimi çok farklı ve güzel hissediyorum.” diyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Muharrem Gökhan Yüzbaşı, “heterokrominin” genetik olduğunu belirtiyor. İki göz arasında renk farkının anne karnında tespit edilebildiğini söylüyor. “Nurhayat Hanım’ın dedesinde de varmış, yani genetik geçişi olan bir durum. Bu tarz hastaları gördüğümüz zaman tabii ki dikkatli olmakta fayda var. Bazen altında bir genetik hastalık yatıyor olabilir. Bu noktada hastalarımızı ayrıntılı muayene ediyoruz. Eğer altta yatan bir hastalık yoksa, ilerleyen süreçte herhangi bir problem olmuyor, göz bozukluğu da olmuyor. Ancak muayene edip değerlendirmekte fayda var.” diyor.

Göz Hastalıkları Onikişubat Genetik Sağlık Yaşam Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP