DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21541790.38312%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Kahramanmaraş’ta 7 Bin 600 Yıllık İnsan İskeletleri Bulundu
13 okunma

Kahramanmaraş’ta 7 Bin 600 Yıllık İnsan İskeletleri Bulundu

ABONE OL
Ağustos 30, 2024 10:48
Kahramanmaraş’ta 7 Bin 600 Yıllık İnsan İskeletleri Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü’nde yapılan kazılarda, 7600 yıl öncesine ait iki insan iskeleti bulundu. Bunlardan biri çocuk, diğeri ise bebekti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin önderliğinde 15 kişilik bir ekip kazı çalışmalarını yürütüyor.

Geç Neolitik Dönem’e ait en büyük höyük yerleşimlerinden biri olan Domuztepe’de, iki farklı mezardan biri bebek, diğeri ise 6-7 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir çocuğa ait iskeletler çıkarıldı.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Tekin, AA muhabirine verdiği demeçte, kazı yapılan bölgenin ilk kez 9 bin yıl önce yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlandığını belirtti.

Tekin, bu yılki kazılarda bulunan çocuk iskeletlerinin kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade etti. “Anahtar deliği şeklinde bir yapının hemen yanında, temellerin yakınında biri bebek, diğeri çocuk olmak üzere iki mezar bulduk. Bu bizim için büyük bir sürpriz oldu. Çünkü Domuztepe’de mezar çok nadir bulunuyor,” dedi.

Geçmiş yıllarda aynı bölgede farklı bir ekip tarafından “ölüm çukuru” olarak adlandırılan bir alanda 40 civarında iskelet bulunduğunu belirten Tekin, Geç Neolitik Dönem’de bebek ve çocukların yapıların içine veya yakınlarına gömüldüğünü, bunun nedeninin de çocuğun evle olan bağının kopmaması için olabileceğini düşündüğünü belirtti.

*Yapıyı mümkün olduğunca korumaya çalışıyoruz*

Tekin, iskeletlerden birinin henüz bebek olduğunu ve yanında bir de mama kabı bulduklarını söyleyerek şunları ekledi:

“Geç Neolitik Dönem’in sonlarında Toros Dağları’nın güneyinde ve hatta Musul’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada ilginç bir mimari gelenek görüyoruz. Burası yaklaşık dört metre çapında bir daire şeklinde büyük bir yapı. Çemberin yanında küçük bir dikdörtgen oda var. Biz buna arkeolojide ‘Tholos’ adını veriyoruz. Bu dönemin simgesi. Fakat Türkiye’de şu anda devam eden kazılar arasında böyle bir yapıya sahip tek örnek burası ve biz bu yapıyı mümkün olduğunca korumaya çalışıyoruz. Bu yapıların benzerleri 1930’lu yıllarda Musul’un Tell Arpaciyah Mahallesi’nde bulundu. Orada da yuvarlak yapının içinde 12 çocuk mezarı bulunmuştu. Yani bu yaşam alanlarının iskeletler ve mezarlarla bağlantılı olduğu açık. Biz de bu yapıyı gün ışığına çıkardığımız anda hemen koruma altına aldık. Çünkü Musul’daki tecrübeye dayanarak bir bebek veya çocuk mezarı bulunacağına inanıyorduk ve tahminimiz doğru çıktı. Hemen yan tarafında iki çocuk ve bir bebek mezarı bulduk.”

Kazı yapılan bölgenin en son köylerden biri olduğunu belirten Tekin, alanın MÖ 5800-5200 yıllarına tarihlendiğini ve arkeolojide bu dönemin “Halaf” olarak adlandırıldığını ifade etti. Bulunan iskeletlerin günümüzden 7600 yıl öncesine ait olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Türkoğlu Bebek Çocuk Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.