Japonya Başbakanı İşiba, ülkenin Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) 70. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kara Öz Savunma Kuvvetleri (GSDF) üssünde bir konuşma yaptı. Kyodo Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, İşiba, Çin ve Rusya’nın Japon hava sahasını ihlal etmelerinin kabul edilemez olduğunu ve bu eylemlerin Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleriyle birlikte karmaşık güvenlik sorunları yarattığını belirtti.
İşiba, Japonya’nın Hint-Pasifik bölgesinde caydırıcılığını artırmak için müttefik ve benzer düşünen ülkelerle işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak, Çin, Rusya ve Kuzey Kore’nin artan askeri faaliyetlerine karşı savunma kapasitelerini güçlendireceklerini açıkladı.
Japonya, 26 Ağustos’ta Doğu Çin Denizi’ndeki Danjo Adaları açıklarında Japon hava sahasına giren Çin ordusuna ait bir “Y-9” tipi askeri uçağı tespit ettiğini duyurdu. Tokyo yönetimi, bu olayı diplomatik kanallardan Çin’e protesto etti.
23 Eylül’de ise Rusya’ya ait bir “IL-38” devriye uçağının Hokkaido bölgesinin kuzeybatısındaki Rebun Adaları civarında Japon hava sahasını üç kez ihlal ettiği iddia edildi. Japonya hükümeti, Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa aracılığıyla Rusya’ya sert bir protesto mesajı iletti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 23 Eylül’de “IL-38” devriye uçağının Japon Denizi üzerinde uçtuğu iddiasını doğrulayamadıklarını belirtti. Zaharova, Tokyo’nun konuyu siyasallaştırmasının ters etki yaratacağını savunarak, konunun ilgili kanallardan tartışılması gerektiğini ifade etti.
Öte yandan, Kuzey Kore 5 Kasım’da Kore Yarımadası’nın doğu kıyılarına “tanımlanamayan” bir balistik füze fırlattı. 31 Ekim’de ise Japon Denizi’ne (Doğu Denizi) kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlatmıştı.
GÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGÜNDEM
14 saat önce