DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23379820.07032%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:27

YATSIYA KALAN SÜRE

İznik’teki Batık Bazilika’da Tarihi Keşif: Deprem İzleri Ortaya Çıktı
3 okunma

İznik’teki Batık Bazilika’da Tarihi Keşif: Deprem İzleri Ortaya Çıktı

ABONE OL
Ekim 20, 2024 09:52
İznik’teki Batık Bazilika’da Tarihi Keşif: Deprem İzleri Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın İznik ilçesinde, yaklaşık 10 yıl önce göl kıyısının 20 metre açığında bulunan batık bazilikanın su altı kazılarında, yapının 11. yüzyılda büyük bir deprem sonucu zarar gördüğü tespit edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin açıklamasına göre, Fransız yönetmen Pascal Guerin’in çektiği “İznik, Batık Gizem” adlı belgesel, Gökdere Vadisi Şehir Kütüphanesi’nde izleyiciyle buluştu.

Kazının bilimsel danışmanı olan Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, gösterim öncesinde yaptığı konuşmada, 2014 yılında hava fotoğrafları sayesinde keşfedilen bazilikanın dünya çapında büyük yankı uyandırdığını vurguladı.

Hristiyanlık için büyük önem taşıyan bazilikanın tahminlerden çok daha önemli bir yapı olduğuna dikkat çeken Şahin, elde edilen verilerin, Hristiyanların önemli bir buluşma noktası olan Birinci Konsil’in bu alanda toplanmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. 325 yılında Büyük Konstantin’in girişimleriyle İznik’te toplanan Birinci Konsil, Hristiyanlığın temel ilkelerinin kabul edildiği ve Hazreti İsa’nın Tanrı’nın oğlu olduğu ile Paskalya Bayramı’nın zamanı gibi önemli kararların alındığı bir toplantıydı. Şahin, “Bazilikanın, 390 yılından sonraki bir tarihte inşa edildiğini tespit ettik. Birinci Konsil’in bu alanda toplanmış olma ihtimaline dayanarak, bazilikanın konsilin gerçekleştiği yer olmasa da, burada inşa edilmiş olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Su altı kazısına katılan uzmanlardan Fransa’nın Grenoble Alpes Üniversitesinden jeolog Prof. Dr. Julia de Sigoyer, 2018’den bu yana İznik ve çevresinin geçmişte yaşadığı büyük depremleri tespit etmek için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bazilikanın hangi depremde zarar gördüğünü ortaya çıkarmayı amaçlayan çalışmada önemli sismik hareket keşifleri yaptıklarını vurgulayan Sigoyer, “Bazilikanın 1065 yılında yaşanan büyük bir deprem sonucu yıkılmış olduğunu keşfettik. Ayrıca 1065 yılından bu yana İznik ve çevresinde büyük bir depremin yaşanmadığını tespit ettik. Veriler, her 900 ila 1000 yılda bir büyük bir depremin yaşandığını gösteriyor. 1065 yılındaki depremi göz önünde bulundurarak, yakın zamanda İznik’te büyük bir deprem olma ihtimali var. İznik Gölü’nde aktif bir fay hattı keşfettik. Bu fay hattı, bölgede gelecekte bir deprem olabileceğine işaret ediyor.” dedi.

Belgesel gösterimi ve ardından soruların cevaplanmasıyla sona eren programa, arkeoloji ve tarih meraklıları katıldı.

Kültür Sanat Belgesel Deprem Güncel İznik bursa Yaşam Doğa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.